Izvor: RTS, 19.Maj.2023, 09:19

Нове блокаде путева, и данас протест пољопривредника

Протести пољопривредника у више градова у Србији настављени и данас јер, како кажу, нису испуњени сви захтеви достављени Влади Србије.
Суботички пољопривредници блокирали су главне саобраћајнице у том граду, незадовољни што нису испуњени сви >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << захтеви достављени Влади Србије.
Подсећају на неиспуњене захтеве за субвенције по хектару од 300 евра, дизел без акциза за пољопривреднике, укидање обавезе за одводњавање и изједначавање цена пољопривредних производа на европским и нашим берзама.
Блокирали су подвожњак код железничке станице, на путу Максима Горког који повезује два дела Суботице и који је саобраћајна жила куцавица града. О наредним потезима паори ће одлучити у току дана.
Ратари из панчевачког краја од четири сата поново су блокирали оба пута из тог града ка Београду. Возила се пропуштана на сат времена. 

Пољопривредници са територије Пожаревца са више од 200 трактора, у сарадњи са колегама из крагујевачке Раче, затворили су Ђердапску магистралу код Моравског моста. На тај начин приближили су се наплатној рампи Пожаревац, али нису излазили на ауто-пут.
Проходан је алтернативни правац преко Мале Крсне и Осипаонице, али су трактори распоређени и тамо, јавља дописник РТС-а. Остављена је трака за пролаз хитне помоћи.
Њихови захтеви остали су исти. Желе једнаке услове са осталим пољопривредницима у Европи, референтну откупну цену пшенице од 32 динара по килограму, као на берзама у Будимпешти и Паризу, субвенције по хектару од 300 евра и 100 литара плавог дизела, како би били конкурентни на тржишту на којем послују. 
Блокаде и у Мачви, поред две раскрснице у Богатићу, протести и у још два села. Кажу – радикализују протесте, сутра посебно у време преговора с Владом.
Ратари су блокирали и кружни ток на улазу у Краљево из правца Чачка, тако да се није могло ни у тај град, ни ка Рашкој, ни ка Новом Пазару. 
Држава је јуче прихватила већину захтева пољопривредника – повећавају се субвенције по грлу, премије за млеко и заштитне таксе за тврде сиреве. Тиме су задовољни представници произвођача млека из Мачве и одгајивача говеда из централне Србије који су разговарали са председником.
Али нису сви задовољни и зато су најавили да ће протестовати док им се захтеви не испуне.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.