Izvor: RTS, 18.Maj.2023, 16:56

Проширење граничних прелаза Прешево-Табановце

Ове седмице почели су радови на заједничком прелазу Прешево-Табановце који подразумевају проширење приступних саобраћајница са српске и северномакедонске стране. Реализују се у оквиру иницијативе Отворени Балкан чије су потписнице Србија, Северна Македонија >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и Албанија, и Меморандума потписаног између Влада Северне Македоније и Србије. Према најавама, радови би требало да буду завршени пре почетка туристичке сезоне.
Уско или тесно грло је такозвано земљано острво у зони заједничког прелаза Прешево-Табановце. Ту су почели грађевински радови са северномакедонске стране, измештају се електричне инсталације.

"То је у циљу проширења и бољег кретања возила, и са овим радовима када завршимо у овом делу, сегменту, добили бисмо још 2 саобраћајне траке у том такозваном тесном грлу", наводи Милена Станковска, виши инспектор за граничне провере, Регионални центар Север, Гранична полиција Северне Македоније.
У оквиру иницијативе Отворени Балкан на највећем граничном прелазу са Северном Македонијом примењују се споразуми који се односе на проток људи, робе, возила и услуга. У просеку је време задржавања камиона краће од почетка примене споразума.
"Нема проблема, видите и сами, понеко возило. Раније била колона и по 2,3,4 сата смо стајали у месту."
"Овде је добро, а Хоргош је катастрофа."
"Некад се чека и по три сата, све зависи, да ли је овде или са наше, македонске стране. Сад нешто се побољшали, ваљда сад кад се ради нешто биће боље", кажу анкетирани путници.
Јарбол са заставом Северне Македоније биће померен ближе прелазу Табановце како би било простора за траку за пролаз возила. Радови грађевински са ове стране прелаза, како су нам рекли у Граничној полицији Северне Македоније, требало би да буду завршени 1. јуна.
Биће померен и јарбол са заставом Србије, омогућен простор за још једну траку. Инвеститор је Дирекција за имовину, а ови радови би требало да буду завршени, како наводе, пре летње туристичке сезоне.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.