Izvor: RTS, 17.Maj.2023, 14:30

Поплаве у Италији – шесторо погинулих, неколико несталих, хиљаде евакуисаних

Најмање је 10 000 људи без крова над главом, четири особе су нестале док је деветоро људи изгубило живот у поплавама које су после дугог и сушног периода изазвале обилне падавине у Италији. Најтеже су погођени централни и јужни делови Италије.
Не >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << престаје лоше време у Италији. Већ седмицама падају кише након изузетно дугог периода суша који је донео велику штету пољопривредницима.
Највећа битка с поплавама је у региону Емилија Ромања и траје од почетка маја. Евакуисано је око хиљаду грађана, као у региону Марке. Гувернер региона Емилија Ромања Стефано Бонаћини изјавио је да се ради о катастрофи какву ова територија не памти.

Само у Болоњи је евакуисано 3000 људи, 5000 у Фаенци као и у Равени и тај број ће несумњиво расти у наредним сатима.
До сада је дошло до 250 одрона од којих 120 заиста врло тешких док се излила укупно 21 река. Трка формуле један у Имоли је отказана. На регион је пало око 200 мм киша за 24 часа док се уобичајено у тој зони за годину дана бележи око 1000 мм кише.
Изливање река проузроковало је огромну штету на јавној и приватној својини. Укупно је евакуисано око четири хиљаде људи док је шест особа изгубило живот а неколико их је нестало. Делови ауто-пута А14 су затворени.
У граду Чезена и Форли излиле су се реке Савио и Монтоне док су поплаве погодиле и Рићионе и Пезаро у којима су затворене железничке станице.
Болница Чекарини у Ричонеу је пуна воде тако да хитна помоћ затворена док су погођена и одељења кардиологије, окулистике и одељење за лечење од дијабетеса. Сви пацијенти су евакуисани.
Река Савио се излила те поплавила улице у центру града, дворишта као и продавнице и куће док су се у многим местима људи пењали на кров не би ли се спасили од набујале реке.
У Сенигалији, коју је већ пре шест месеци погодила велика поплава, пажња је усмерена на реку Миза. Школе су затворене у многим градовима док су возови који се крећу уз обалу блокирани.
Ризик од одрона Водене бујице нису забишле ни југ земље. Наиме у региону Сицилија и Кампања, нарочито на острву Искија где је евакуисано више од 40 породица због ризика од одрона земље, ситуација је изузетно тешка.
У настрадалим подручјима многи становници су евакуисани хелихоптерима.
Јак ветар и велике падавине погодиле су и Равену и Червију а власти су позвале око 6.000 људи да напусте своје домове у близини река.
Иста ситуација је и у граду Фаенца где су надлежни позвали становнике да се попну на више спратове а уколико је то потребно и на кровове зграда.

Ватрогасци и карабињери су на терену и непрекидно помажу људима да изађу из поплављених домова. У многим градовима је нестало и струје.
У местима погођеним невременом школе су затворене јер је у региону Емилија Ромања, висина река прешла ниво 3 високог ризика.
Из цивилне заштите јављају да је евакуисано преко хиљаду људи а да се у наредним сатима очекује још већи број јер су прогнозе такве да предвиђају велику кишу најмање још 12 сати.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.