Izvor: RTS, 15.Maj.2023, 16:37

Почела набавка дрва и пелета за следећу грејну сезону

Иако је ова грејна сезона званично завршена, у многим крајевима због ниских температура, домаћинства и даље користе огрев или га набављају за следећу зиму. Цене пелета су ниже за двадесет одсто, а дрва за десет. Колеге из Врања, Чачка и Краљева су проверавале како >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је у њиховим градовима.
Многи се већ спремају за следећу грејну сезону, купују дрва на пијаци где коштају 60 евра, то је за 10 одсто мање у односу на прошлу годину. На стоваришту Шумског газдинства у Врању продају се по истој цени, од седам хиљада 120 динара. Залиха има мало, због блата на шумским путевима.

"Полако расте потражња за огревним дрветом, оно што је интересантно, та потражња није толико велика као што је то био случај прошле године. Ми током целе године изводимо радове на производњи и отпреми огревног дрвета, тако да ће до краја године бити довољно дрвета", наводи Никола Новковић, директор Шумског газдинства у Врању.
Врањанци кажу да у јутарњим и вечерњим сатима догревају своја домаћинства:
“И даље ложимо, шта да радимо, мора. Колико сте купили огревног дрвета? Па ово сам купио све, ових 6 метара. Колико вас је коштало то? Пет и по хиљада метар”.
“Сваки дан ложимо, видиш како је. Јесте ли докуповали дрва? Не, ја имам од прошле године”.
Потребе тржишта за пелетом у Ивањичком крају су велике, али фирме не могу да постигну да произведу довољне количине. У породичној фирми у Међуречју код Ивањице дневно произведу двадесет тона еколошки чистог пелета.
"Једни од ретких смо који немамо лагера, што данас произведемо, данас или сутра товаримо, отпремимо. Имамо купце стално, задовољни су, а цене су отприлике зна се колико су, сад је најнижа цена у години", истиче Раде Брадић, произвођач пелета из Ивањице.
И произвођачи пелета у Краљеву кажу да је потражња велика, као и прошле године када су извоз и набавка сировина били забрањени.
"Цене су се мењале, пратили смо наравно и та ограничења која су била до краја јануара, од краја јануара и цене су морале да се коригују и стали смо са производњом, надамо се неком бољитку”, наводи Светлана Тулумбић, из фирме за производњу пелета у Краљеву.
Тона пелета сада је 35.000 динара, што је, кажу произвођачи, 20 одсто ниже него прошле године.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.