Izvor: RTS, 15.Maj.2023, 05:52

Макрон потврдио слање оклопних возила и тенкова Кијеву; Москва: Одбијен украјински пробој у Бахмуту

Рат у Украјини – 445. дан. Емануел Макрон Володимиру Зеленском у Паризу потврдио слање десетина оклопних возила и лаких тенкова, док му је у Лондону Риши Сунак обећао стотине дронова. Ројтерс: Специјални представник Кине за евроазијска питања Ли Хуи 16 и 17. маја боравиће >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у Украјини. Напредовање украјинских трупа у правцу Бахмута први успех офанзивних операција, тврди командант украјинских копнених снага генерал-пуковник Олександр Сирски. Руско министарство одбране саопштило је да су украјинске снаге "масовно покушале" да пробију њену одбрану у граду Бахмуту. Европска унија и Г7 забраниће увоз руског гаса на рутама на којима је Москва прошле године прекинула испоруке, пренео је Фајненшел тајмс.
Украјински председник Володимир Зеленски допутовао је у изненадну посету Паризу, где се састао са француским председником Емануелом Макроном.

"Са сваком посетом, одбрамбене и офанзивне способности Украјине се шире. Везе са Европом су све јаче, а притисак на Русију све већи", написао је Зеленски на Твитеру по доласку у Француску.
Пре Париза, Зеленски је посетио Берлин, Рим и Ватикан.
Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да je посета украјинског председника послала "снажан сигнал".
Зеленски је изјавио да је Украјина спремна да разговара о "спољним" предлозима за мир, али да би они требало да буду засновани на плану Кијева. На заједничкој конференцији са немачким канцеларом, истакао је да Украјинци верују у успех најављене контраофанзиве против руских снага, преноси Ројтерс.
С друге стране, руско министарство одбране саопштило је да су украјинске снаге "масовно покушале" да пробију њену одбрану у граду Бахмуту.
"Сви напади Оружаних снага Украјине су одбијени. Пробоја одбране руских трупа није било", рекао је портпарол Министарства одбране Игор Конашенков, а преноси Интерфакс.
Такође, руско Министарство одбране известило је о погибији двојице високих официра у борбама које се воде у подручју украјинског града Бахмута.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.