Izvor: RTS, 14.Maj.2023, 08:51

Затворена биралишта у Турској

Грађани Турске гласали су на председничким и парламентарним изборима који се сматрају једним од најзначајних у стогодишњој историји модерне Турске. Према турском закону, објављивање било каквих резултата је забрањено до 21 сат по локалном времену, преноси Гардијан. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Право гласа има више од 64,1 милион грађана Турске.

Турци су за новог председника бирали између актуелног шефа државе и лидера Партије правде и развоја Реџепа Тајипа Ердогана, главног опозиционог кандидата из редова Републиканске народне странке Кемала Киличдароглуа и бившег посланика ултрадесничарске партије Синана Огана.
Мухарем Инџе, још један председнички кандидат, повукао се из трке у четвртак.
Истраживања јавног мњења показују да се Ердоган суочава са највећим изазовом током своје политичке каријере и да лидер опозиције Киличдароглу води у предизборним анкетама.

Ако ниједан од кандидата не освоји више од 50 одсто гласова бирача на председничким изборима, двојица кандидата са највише гласова одмериће снаге у другом кругу, који ће бити одржан 28. маја.
На парламентарним изборима за гласове бирача бориће се 24 политичке странке и 151 независни кандидат.

Избори се одржавају три месеца након катастрофалног земљотреса на југоистоку Турске у којем је погинуло више од 50.000 људи, а многи грађани у провинцијама погођеним земљотресом изразили су огорчење због споре реакције Анкаре.
Изазов за нову владу биће и економија која клизи ка дубокој кризи због пораста трошкова живота, али и због непредвидивог спољнополитичког курса Ердоганове Турске.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.