Izvor: RTS, 13.Maj.2023, 19:23

Увредљив говор патријарха; повереница Јанковић: Дубоко пониживајуће речи

На друштвеним мрежама појавио се снимак на којем патријарх Порфирије, користећи увредљиве речи, говори о родно сензитивном језику и женама. Реаговала је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.
Видео-снимак обраћања патријарха >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Порфирија појавио се на друштвеним мрежама и Јутјубу.
"Плакао бих, вриштао бих од муке, кад видим јадницу која мења тезе, па каже 'а зашто нису бринули се о женама, жене су угрожене'. Па јесу угрожене, сви смо угрожени од тебе, бре, бедо једна. Јеси дошла на јасле и продајеш маглу бре као да свет постоји од тебе", само су неке од патријархових речи.
"Каже буне се против закона о сензитивном језику и онда мењајући тезе каже не воде рачуна о томе што су жене угрожене, па сад све по реду. Какве везе то има једно с другим... И онда каже ко је црква да се меша у политику. Коју политику? Каже политичка воља је била да се донесе то и то – па јаднице и бедо једна, када не будеш на том месту послушај шта си говорила, однеси своме оцу, својој мајци, својој деци", поручио је, између осталог, патријарх.
Јанковић: Дубоко пониживајуће и узнемиравајуће речи На ове патријархове речи, реаговала је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, која каже да су дубоко пониживајуће и узнемиравајуће речи које су се појавиле у јавном простору, којима се жене називају бедницама и јадницама, посебно јер их изговара патријарх српски.
"Додатно забрињава што такве речи долазе у тренуцима изузетно тешким за наше друштво, у којима смо се суочили са две велике трагедије и када нам смртно страдају најрањивији у душтву – деца и жене", навела је Јанковићева.
"У данима туге и бола, и када бројимо 18. жену жртву породичног насиља, и док су жене изложене разним облицима дискриминације, насиљу и агресији, најмање што се очекује од свих нас је да имамо свест о тежини и одговорности за изговорене речи", закључила је повереница за заштиту равноправности.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.