Izvor: RTS, 12.Maj.2023, 11:41

Оснаживање жена и охрабривање да пријаве насилнике предуслов за спречавање фемицида

Како би се спречили најекстремнији исходи родно заснованог насиља, Координационо тело за родну равноправност, поред законског оквира, истиче важност оснаживања жена и подршка њиховом охрабривању да пријаве насилнике као и подизања свести шире заједнице о одговорности >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << сваког појединца у овим процесима.
У саопштењу се наводи даје Координационо тело за родну равноправност је, у складу са својим мандатом, као национални механизам за питања родне равноправности, посвећено и превенцији и спречавању свих облика родно заснованог насиља, укључујући фемицид као његову најдрастичнију последицу.
Наглашава се да су напори тог тела првенствено усмерени на обезбеђивање оквира за његово свеобухватно и системско решавање.
Држава је у претходном периоду урадила много по питању законодавног и стратешког оквира и јачања међуресорне координације, што је предуслов за ефикасно поступање и сарадњу свих надлежних ресора и пружање најадекватније подршке жртвама насиља. Свима нам је у интересу да се сваки такав злочин расветли, а јавност благовремено и адекватно буде обавештена, додаје се у саопштењу Коордианционог тела за родну равноправност.
У складу са донетом Стратегијом за спречавање и борбу против родно заснованог насиља, једна од иницијатива Тела је и формирање свеобухватног регистра података о починиоцима свих облика родно заснованог насиља.
Како се наглашава, тим регистром би се обезбедио континуитет у праћењу понашања пријављеног лица и унапредила процена ризика од свих облика родно заснованог насиља, као и услови за превентивно деловање.
Указује се на то да је у сарадњи са Мрежом "Жене против насиља“, установљен Дан сећања на жене жртве насиља који се обележава 18. маја.
У саопштењу се додаје да је од непроцењивог значаја у заједничкој борби против проблема родно заснованог насиља је допринос образовног система, као и медија који поред информативне, имају и улогу креирања друштвене свести о правилном разумевању, препознавању и реаговању на њега.
Због тога у оквиру пројекта "Интегрисани одговор на насиље над женама и девојчицама“ радило на превенцији кроз рад са најмлађима - дечацима и девојчицама, са починиоцима насиља, пружању подршке жртвама; увођењу родне равноправности у образовни систем
Координационо тело за родну равноправност наставиће да активно учествује у увођењу конкретних мера и да уз подршку међународних партнера и цивилног друштва ради на превенцији најекстремнијих исхода родно заснованог насиља.
Међу кључним предусловима за то је оснаживање жена и подршка њиховом охрабривању да пријаве насилнике и подизање свести шире заједнице о одговорности сваког појединца у овим процесима, закључује се у саопштењу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.