Izvor: RTS, 10.Maj.2023, 16:45

Гардијан: Србији требало само два дана да реагује после два масовна убиства

Британски лист "Гардијан" истакао је данас, поводом масовних убистава у Србији, да за разлику од САД, такве пуцњаве нису уобичајене у Србији и да српском председнику Александру Вучићу није дуго требало да реагује.
Само дан након бесмислених пуцњава >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у Србији, Александар Вучић је најавио неколико мера које треба да спрече да се трагедија понови, наводи се у тексту Крис Браун, активисткиње, адвоката и председнице кампање "Брејди".

Мере укључују забрану издавања нових дозвола за оружје, строже казне за илегално поседовање оружја, психолошке провере власника оружја и амнестију за предају илегалног оружја.
Србији је требало само два дана, после две стравичне масовне пуцњаве, да делује, истиче лист.
Зашто, након више од 200 масовних пуцњава само 2023. године, Сједињене Америчке Државе нису предузеле сличну свеобухватну акцију, односно деловале уопште, пита се Браунова.
Дан за даном, САД доживљавају бесмислено оружано насиље, а ипак је опште прихваћено да ће посланици учинити мало да спрече следећу масовну пуцњаву, наводи лист.
Ово се дешава, истиче, упркос томе што су Американци јасно дали до знања да не желе празне столице за својим столовима и не желе да њихова деца деле искуства и трауме са ратним ветеранима.
Једноставно речено, већина Американаца жели да се предузму мере против насиља са оружјем, оцењује Браунова.
Политички утицај индустрије оружја Разлика између деловања Србије и неактивности САД своди се на политички утицај индустрије оружја, објашњава Браунова.
САД не могу да предузму свеобухватне акције које фаворизује већина Американаца, укључујући чак и универзалну проверу прошлости, јер је мала али моћна мањина посланика усвојила потпуно противљење лобија за оружје разумним законима и прописима о оружју.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.