Izvor: RTS, 09.Maj.2023, 15:45

Компаније из ЕУ највећи инвеститори у Србији

У протеклих годину дана Србија је остварила рекордан ниво страних директних инвестиција - више од 4 милијарде евра. Према подацима Народне банке Србије за 9 месеци 2022. трећина инвестиција дошле су из Европске уније. Током протеклих десет година компаније из Европске >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << уније са 68% водећи су инвеститори у Србији.
Унеле су модерне технологије ефикасност и знање у српску привреду и донеле 300 000 радних места. У протеклој деценији стране директне инвестиције из земаља Европске уније достигле су 17,5 милијарди евра. Оживеле су опустеле индустријске зоне на југу земље. У стране компаније свакодневно улази 23 000 људи.
"Не само да је уложено 650 милиона евра него је на овај начин повећана и спољнотрговинска размена југа Србије која је 2012. била 400 милиона евра, а сада је преко милијарду и 215 милиона евра", објашњава директор Регионалне привредне коморе за Јабланички и Пчињски округ мр Горан Јовић.
Пут Бремена, Минхена, Kопенхагена са ознаком „Произведено у Србији" отишло је из Kрагујевца више од 60 Сименсових трамваја. Са преко 50 000 запослених и трговинском разменом од 8 милијарди евра предњаче немачки инвеститори.
"Немачке инвестиције на подручју Шумадије и Kрагујевца махом су фокусиране у два сектора. То је софистицирана индустрија, делимично прехрамбена, значи у оквиру тог првог сектора и трговина", каже професор Економског факултета у Крагујевцу др Петар Веселиновић.
Белгијског инвеститора привукао је Зрењанин. Без посебних државних олакшица изградио је погон вредан 3,5 милиона евра и планира повећање производње.
"Сада запошљавамо 120 радника. Планирамо да их буде 300. Сва наша производња иде у извоз, али имамо планове и за српско тржиште", најављује директор погона Т4Б у Зрењанину Роел Елфринк.
Нова радна места, али и бољи услови живота. Мештани Богојевца код Лесковца коначно су одахнули и отворили прозоре.
"Све је ишло кроз село па у Јужну Мораву, а сад канализацијом иде до фабрике тамо се делимично прерађује", каже Предраг Трајковић из Богојевца.
У Централно постројење за пречишћавање отпадних вода Европска унија је кроз две фазе уложила готово 30 милиона евра. Изградња канализационе мреже у 16 лесковачких села креће ускоро.
"Финансира холандска влада једним делом у вредности од 7,61 милион евра и Банка Савета Европе у вредности од 10 милиона евра", каже заменица директора ЈКП "Водовод" Лесковац Маја Милошевић Милојић.
У последњих годину дана Европска унија, само кроз ЕУ про плус програм усмерен на југ земље, у Јабланичком округу подржала је 15 пројеката са 590 000 евра. Овога лета у Лебану тридесеторо деце са сметњама у развоју у неупоредиво бољим условима.
"Ради се о донацији вредној 140 000 евра, док је наше учешће 24 000 евра и уз помоћ овог програма успели смо да комплетно реконстришемо и доградимо објекат чија је намена дневни боравак за децу и младе са сметњама у развоју", наводи заменик председника Општине Лебане Горан Лазаревић.
Подршка социјалној инклузији, малим предузећима, унапређење услуга које се пружају грађанима, енергетска ефикасност. Бициклистичком стазом дугом 79 километара повезани су Зрењанин и Темишвар. Брже и удобније од Ниша до Прешева обновљеном пругом у дужини од 92 километра од краја наредне године. Европска инвестициона банка ову реконструкцију финансира са 90 милиона евра.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.