Izvor: RTS, 09.Maj.2023, 14:23

Чувари културе и традиције у Дому културе у Братунцу

Дом културе у Братунцу један је од највећих у источном делу Републике Српске, а упркос скромним средствима којима располажу домаћини су аматерског позоришног фестивала, али и других културних манифестација. Осим финансијских проблема, суочавају се, тврде, и са >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << све мањим бројем чланова, јер је свест о култури у опадању и на левој обали Дрине.
Рат и друштвене кризе које су деведесетих утицале су, кажу, на велике миграције становништва, али и свест људи. Они који су остали на себе су преузели да међу младе нараштаје поново врате праве вредности.
“Циљ нам је да кроз уметност, културу, и рад на такав начин и рад са младима дођемо до неке друштвене промене , мислим да нам је друштвена промена свима итекако неопходна", каже Маријана Ђукановић из позоришта младих „Милица Топаловић" у Братунцу.
И упркос све мањем броју чланова, Дом културе у Братунцу броји преко три стотине деце и одраслих. Међу најактивнијим секцијама је позориште младих основано 2014. године у оквиру којег је до сада одиграно око 40 представа.
“Бројимо јако мали број чланова из разлога што се сада потенцирају неке вредности које нису баш у склопу позоришта и онда припадници позоришта нису баш кул и прихваћени у друштву”, наводи Марија Ђуровић из позориште младих „Милица Топаловић" у Братунцу.
“Многи исмејавају људе који су у позоришту који се баве тим, који се баве Културно уметничким друштвима, јер је то сад, нажалост, све више и више по неким мишљењима срамота, а заправо је то нешто веома лепо и традиција треба да се чува", сматра Лора Тешић, чланица КУД-а у Братунцу.
Традиција фолклора у Братунцу је због политичких превирања прекинута два пута. 2018. основано је Културно уметничко друштво “Мост" чији назив симоблизује нераскидиве везе две државе и једног народа. Сви њихови наступи и фестивали органузују се уз подршку Дома културе.
“На нашу иницијативу, а уз помоћ Културно уметничког друштва “Азбуковица" из Љубовије покренули Фестивал “На дринске обале двије једно се коло вије" где смо обухватили градове са обе стране Дрине", каже Милош Митровић, председник КУД "Мост" у Братунцу.
“Оно што у култури недостаје на нашим просторима то су финансијска средства да можемо неке од ових ствари још више да подржимо", каже Радован Петковић из Дома културе у Братунцу.
А подршка је непходна не само на локалу, већ и преко границе, јер успостављање српских традиционалних вредности, тврде, треба да буде заједнички циљ.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.