Izvor: RTS, 07.Maj.2023, 05:43

Чавушоглу: САД тражиле да пошаљемо Кијеву С-400, одбили смо; у Херсону погинуло шест радника хитне помоћи

Рат у Украјини – 437. дан. У гранатирању Белгородске области оштећени гасовод и далековод, тврди Москва. Руски писац Захар Прилепин, који је у суботу повређен у експлозији аутомобила, успешно је оперисан и пробуђен из вештачке коме. Москва за "терористички напад" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << криви Украјину и Запад, док Украјинска безбедносна служба саопштава да не може нити да потврди нити да негира умешаност у напад на Прилепина. Ситуација око нуклеарне електране Запорожје постаје све мање предвидљива и потенцијално опасна, изјавио је генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси.
Познати савремени руски писац Захар Прилепин повређен је у суботу у експлозији аутомобила.

Аутомобил у којем је био Прилепин дигнут је у ваздух на ауто-путу у Нижњем Новгороду. Писац је задобио преломе и потрес мозга, а његов возач је погинуо. Прилепин је успешно оперисан и успаван ради даљег опоравка.
Након напада је ухапшен Александар Пермјаков, а руски Истражни комитет тврди да је осумњичени признао је да је деловао по наређењу украјинских тајних служби. Пермјаков је на саслушању наводно рекао да су га украјинске тајне службе врбовале 2018. године, а да је 2022. дошао у Русију са циљем да ликвидира писца.
Руско Министарство иностраних послова и портпаролка министарства Марија Захарова окривили су Украјину, али и Запад за "терористички напад".
Украјинска безбедносна служба (СБУ) је саопштила да не може ни да потврди ни да негира умешаност у експлозију аутомобила у којој је повређен Прилепин.
Руски председник Владимир Путин још није одговорио на предлоге генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереса о договору о извозу жита преко црноморских лука, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Украјински председник Володимир Зеленски је на свом Телеграм каналу објавио да је са руководством америчке компаније за управљање имовином "BlackRock" разговарао о детаљима стварања инвестиционог фонда за обнову земље.
Украјина je оптужила Русију да је напала град Бахмут фосфорном муницијом.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.