Izvor: RTS, 06.Maj.2023, 15:18

Ко је Захар Прилепин, руски писац рањен у експлозији у Нижњем Новгороду

Захар Прилепин, који је повређен у експлозији аутомобила у Нижњем Новгороду, један је од најистакнутијих савремених руских писаца. Бави се и новинарством, а и политички је активан.
Захар Прилепин, који је повређен у експлозији аутомобила у граду >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Нижњи Новгород, један је од најистакнутијих савремених руских писаца.
Поред писања бави се новинарством и политички је активан. Рођен је 23 јула 1975. године у руском граду Вороњежу. По завршетку студија на Факултету журналистике Московског државног универзитета, радио је као новинар у бројним руским медијима.
Прилепин је први успех као писац постигао објављивањем књиге "Ланац пријатељства" 2005. године, али је широку славу стекао романом "Санкт Петербург", који је објављен 2009. године. Књига је освојила многе награде и преведена је на бројне језике.
Прилепин је такође познат по свом активном учешћу у политичком животу Русије. Био је кандидат на изборима за градоначелника Москве 2018. године, и један је од оснивача партије "За правду" и њен први председник.
У својим делима, Прилепин се често бави темама као што су ратови у Чеченији, социјалне и економске неједнакости и друштвени проблеми.
Иако је Прилепин уједно и познати политичар, он и даље активно ради као писац и један је од најистакнутијих руских књижевника данашњице.
Прилепин је био чест гост Београда и Србије, где су преведене скоро све његове књиге. Био је специјални гост Сајма књига у Београду 2016. године. 
На српски језик преведене су између осталих књиге: "Осмица", "Сањка", "Ципеле пуне вруће вотке", "Грех", "Патологија", "Црни мајмун", "Није туђи рат", "Седам живота", "Јесењин", "Ополченска романса", "Неки неће доспети у пакао" и "Писма из Донбаса".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.