Izvor: RTS, 04.Maj.2023, 07:45

Стано: Одлука о укидању Управљачког тима крши дух договора о дијалогу

Портпарол Европске уније Петар Стано рекао је да одлука Приштине о распуштању Управљачког тима, који је израдио нацрт Статута Заједнице спрских општина (ЗСО), ''крши слово и дух договора о дијалогу'' и да свака одлука у вези са тимом мора бити одобрена у оквиру дијалога >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << којима између Београда и Приштине посредује ЕУ.
Стано је нагласио да је према споразумима договореним о дијалогу јасно да Управљачки тим мора да функционише док се не усвоји статут ЗСО.
Подсетио је да је први нацрт Управљачки тим представио 2. маја приликом разговора на високом нивоу, којим је већ започет преговарачки процес, преноси Калџо.
Стано је рекао да ће посредници у дијалогу позвати главне преговараче да започну преговоре, и да ће Управљачки тим бити позван да учествује у процесу ако то буде потребно.
''ЕУ ће као посредник позвати главне преговараче и њихове стручњаке у Брисел да започну преговоре о повељи. Очекујемо да се обе стране укључе у процес конструктивно и у доброј вери, и да брзо окончају преговоре. Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ је 2. маја поручио обема странама да ће управљачки тим бити позван да учествује у процесу ако буде потребно, што ће одредити модератор ЕУ'', навео је Стано.
Приштина на челу са Аљбином Куртијем је донела једнострану и противправну одлуку да распусти Управљачки тим који је израдио нацрт Статута ЗСО и представио га у уторак у Бриселу, на шта ни Курти нити његов такозвани министар за локалну самоуправу немају никакво право, изјавио је раније директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.