Izvor: RTS, 01.Maj.2023, 16:24

Таорска врела - јединствена природна лепота

Таорска врела у подножју Повлена, на четрдесетак километара од Ваљева, природна су атракција Западне Србије. Због овог јединственог природног амбијента у село Доњи Таор, где врела извиру, долазе и инострани туристи.
Таорска врела сваког љубитеља >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << нетакнуте природе остављају без даха. Овај споменик природе на ваљевском масиву Повлена, најлепши је у пролеће, када привлачи и највише туриста.
„Ишли смо доста по Србији,има доста природних лепота, али ово је баш јединствено", каже Аца Јеленић из Београда.
На Таорским врелима се може уживати и у амбијенту обновљене воденице. Некада их је овде било 12, чији остаци су још видљиви на врелима
„Откако смо мало се покренули ово наше удружење,доста је кренуло и Таорска врела су све посећенија сваке године и радимо на томе", наводи Милан Јовановић, председник Удужења за заштиту Таорских врела.
„Таорска врела су једни од најлепших врела и водопада Србије, поред Сопотнице и водопада Старе планине Таори су изузетно лепи. Мислим да људи нису свесни да је то тако близу да је у Србији и да без проблема могу да посете и да једноставно доживе на један дан или на више дана, да преспавају у неком сеоском домаћинству", каже Живота Лазаревић, водич ПД Авала из Београда.
Туристи се враћају Таорским врелима и природним лепотама овог дела Србије. Уз љубазне домаћине у Доњем Таору у два домаћинства, која се баве туризмом, све је више и оних који купују имања и граде смештајне капацитете на обронцима Повлена.
„Кажу да им је лепо, прошле године су били Руси, вратили су се поново.Враћају се. Храна задовољни, све домаће, кажу само пут и све остало је одлично", наводи Славица Јовановић из села Доњи Таор код Ваљева.
„Видели врело, видели много рушевине, видели Таор, Повлен, Велики Повлен, Мали Повлен, видели извор Скрапежа, љепа, љепа, све је љепа", каже гост из Русије.Слапове Таорских врела многи памте са насловних страна туристичких часописа. Ово ремек дело природе заслужује много више пажње и већи значај на туристичкој мапи Србије. Ко једном посети ову лепоту природе, ни лошији макадамски пут га не спречава да поново доживи Повлен и непоновљива Таорска врела.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.