Izvor: RTS, 30.Apr.2023, 20:07

Шта Срби из Северне Митровице кажу поводом предлога да се отвори мост на Ибру

Уочи преговора на највишем нивоу, 2. маја у Бриселу, Приштина је подржала предлог новоизабраних одборника Скупштине Северне Митровице да се за саобраћај отвори главни мост на Ибру. Ту одлуку политички представници Срба са Косова и Метохије, али и званични Београд >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << оцењују као директно угрожавање мира.
Дан након што је предлог одборнице Куртијевог Самоопредељења добио зелено светло у Скупштини општине Северна Митровица, подршка стиже и из Приштине.

Идеју да се после више од две деценије за саобраћај отвори главни мост на Ибру који спаја већински српску Северну и већински албанску Јужну Митровицу назвали су праведном одлуком.
“Још је напета ситуација, руководство из Приштине ради на томе да целом шаком заузме територију и да каже 'ово је наше и ми не дамо ни педаљ'”, кажу у Северној Митровици.
Наводе и да не осећају да ни сада имају слободу, а камоли када би се мост отворио.
Милан Радојевић, бивши градоначелник северног дела Косовске Митровице, рекао је да је за одбрану града плаћена висока цена.
“Од 1999. до 2013. године било је више 1.000 напада на главном градском мосту из правца јужног дела Косовске Митровице. У тим нападима било је на стотине рањених Срба, а неколико наших суграђана је изгубило живот бранећи град и север. Одлуку о отварању могу донети само Срби, који су скупо платили да би живели у северном делу Косовске Митровице”, рекао је Радојевић.
Кфор за политичко решење Одлука о отварању моста који повезује две општине је питање које мора да се реши политичким дијалогом - поручује КФОР у одговору приштинском листу Национале:
“Кфор наставља да пружа неопходну безбедносну подршку како би дипломатски напори, које предводи Европска унија, могли да напредују.”
Без ЗСО нема других разговора У њих се сврстава и састанак лидера две стране у уторак у Бриселу. У фокусу нове рунде дијалога биће Декларација о несталима и Нацрт статута Заједнице општина са српском већином - саопштио је Брисел.
“Без формирања Заједнице српских општина нема даље имплементације споразума. Прво то, па онда може да се разговара о другим стварима. То је за њих велики трн у оку, зато је важно да будемо паметни и радимо све да сачувамо мир”, навео је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.
Без великих очекивања Потпредседник Српске листе Игор Симић истиче да нема великих очекивања када су у питању преговори, пре свега због, како каже, неискреног односа Приштине када су у питању преузете обавезе.
“Ако је неко очекивао да ће се Србија одушевити што се 10 година од потписивања почиње разговор о имплементацији онога што је била обавеза Приштине и формирање ЗСО, то се, наравно, неће десити. Ако томе додамо и репресију коју спроводи режим Аљбина Куртија према Србима, посебно на северу КиМ у претходних неколико месеци, онда можете и да разумете положај Срба", рекао је Симић.
Уз посредовање западних званичника, две стране су се крајем фебруара у Бриселу усагласиле око текста споразума о путу ка нормализацији, док је средином марта у Охриду договорен Анекс за његову имплементацију.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.