Izvor: RTS, 30.Apr.2023, 06:01

Гатаре и видовњаци прешли на апликације – продаја магле најисплативија кад кажу кол'ко даш

Приче о црној магији углавном се везују за прошлост и сеоску средину, али су данас пророчице, врачеви, љубавни магови модернизовали посао и преселили се на интернет. Раде преко апликација Вајбер и Вотсап, рекламирају се на друштвеним мрежама, сајтовима, чак и у телевизијским >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << емисијама. Углавном варају људе, али од законом прописаних казни не стрепе много.
Украдене фотографије дизајнерке из Новог Пазара послужиле су као мамац за лаковерне. "Препоручујем хоџу, јако искреног светог човека који стварно помаже. У то сам се и сама уверила, кад сам осетила негативу у себи и неки лош осећај", писало је у објави на Фејсбуку.

Лажни хоџа на позиве не одговара. Профил који је поделио објаву није угашен јер правила Фејсбука нису прекршена. Селми је остало само да случај пријави полицији.
"Полиција просто сматра да то није нешто чиме би они требало да се баве. Изговор је био да сам ја јавна личност и да би требало да се носим с таквим стварима, али у питању је црна магија и увек постоје људи који верују у све што виде", каже Селма Мекић.
Није то ни први ни једини случај да преваранти на друштвеним мрежама обећавају скидање црне магије. Двојица 30-годишњака одлазила су у куће клијената широм Србије због наводног обреда, а износили новац и злато. Жена из Бора је евре и накит маговима слала поштом.
Ипак, на интернету је лакше наћи врача него вести о њиховом хапшењу. Колико је таквих случајева пријављено полицији, новинарка РТС-а није добила одговор. Тужилаштво реагује само у оним случајевима где има елемената кривичног дела.
"Када се грађанима, уз накнаду, нуде различити препарати за оздрављење, чајеви, уља и слично за које не постоје сертификати нити дозволе, као и нестручно лечење попут намештања кичме. Тако се доводе у заблуду и има елемената кривичног дела попут преваре и надрилекарства, за која су предвиђене новчане и затворске казне. Услуге прорицања судбине и скидања црне магије саме по себи нису кривично дело јер није довођење у заблуду нешто што рационално није могуће учинити. Такво обећање представља прекршај", објашњавају из Првог основног јавног тужилаштва у Београду.
Јавност узнемири само екстремна ситуација Предвиђена је казна од 10.000 до 50.000 динара или друштвено-користан рад. У Прекршајном суду у Београду изречена је једна таква пресуда. Закон се, кажу, не односи на рекламирање услуга, већ само на оне који се баве тиме на начин који узнемирава јавност.
Јавност најчешће узнемири само екстремна ситуација, када сумња на црну магију постане окидач за убиство. Као у Јабуковцу, када је мушкарац убио девет особа.
"Ушао је у психотичну фазу и повезивао неке ствари, имао је идеју да ће ови да му нешто нашкоде или му шкоде у том тренутку и да он мора да се брани. Још чешће су ствари да људи изврше суицид. Често они кажу грозне ствари, да ће ваше дете умрети за годину дана. Ми смо имали једну нашу колегиницу која није могла да изађе из депресије због тога", истиче професор Владимир Дилигенски, неуропсихијатар.
Имајући у виду да је то искоришћавање посебно рањивих група људи који су болесни, несрећни или депресивни, адвокат Ненад Цвјетићанин сматра да би се морала пооштрити казнена политика.
За сада се гатарама и видовњацима исплати да продају маглу. Посебно уколико немају тарифу. Ономе ко се хвата за сламку спаса то је знак да врач није похлепан и да може да помогне. У ствари, то је њему олакшавајућа околност, уколико ипак дође до суда.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.