Izvor: RTS, 30.Apr.2023, 05:57

Конашенков: Руске снаге заузеле још четири четврти Бахмута; Сијарто Зеленском: Мађарски народ већ платио високу цену

Рат у Украјини – 430. дан. Руско Министарство одбране саопштило је да су руске снаге наставиле да потискују украјинске трупе у западном делу Бахмута и да су освојиле четири четврти у том граду. Украјинска војска: И даље контролишемо "Пут живота" у Бахмуту. Локалне >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << власти: Четири цивила погинула у нападу на село у руској Брјанској области. Некадашња немачка канцеларка Ангела Меркел каже да је употребила сва могућа средства у покушају да спречи рат.
Рат у Украјини приближава се кључној тачки – Кијев обавља последње припреме за контраофанзиву са стотинама тенкова и оклопних возила са Запада.

"Спремамо се за то. Десиће се", рекао је председник Украјине Володимир Зеленски новинарима из Финске, Данске, Шведске и Норвешке.
Оснивач руске паравојне организације "Вагнер" Јевгениј Пригожин тврди да је украјинска војска већ спремна за контраофанзиву и да ће бити покренута до 15. маја.
Председник Зеленски је пред финским, шведским, данским и норвешким новинарима истакао и да сматра да понашање Мађарске и њени односи са Русијом не одговарају статусу чланице НАТО савеза.
У нападу дронова на складиште нафте у главној бази Црноморске флоте на Криму, запаљено је у 10 резервоара са око 40.000 тона нафте.
Руске трупе су у суботу осам пута гранатирале пограничне делове Черниговске и Сумске области, остваривши укупно око 80 ​​погодака, пренео је Укринформ.
Украјинско министарство одбране саопштило је да је од почетка руске инвазије страдало око 190.000 руских војника. Наводе и да је уништено скоро 3.700 руских тенкова и 308 војних авиона. 
Јужнокорејски председник Јун Сук Јол потврдио је да званични Сеул разматра опцију слања оружја и бојеве муниције Кијеву. Истакао је да је неопходно осигурати да инвазија Русије на Украјину не буде успешна. 
Амерички интелектуалац и лингвиста Ноам Чомски, вишедеценијски критичар америчке спољне политике, рекао је у разговору за недељник Њу стејтсман да се Русија у Украјини понаша уздржано и умерено.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.