Izvor: RTS, 29.Apr.2023, 18:14

Чист ваздух и добро здравље, и за синеасте и за грађане

Чист ваздух и добро здравље, и за синеасте и за грађане
Зајечар, Бор и још неколико градова налазили су се и прошле зиме (превише) често на листи десет градова са најзагађенијим ваздухом у свету. Мерено званичним подацима Агенције за заштиту >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << животне средине, квалитет ваздуха у Бору у неким данима био је тако лош да је важила препорука "не отварајте прозор“.
Управо иза једног таквог прозора, Стеван Војводић (22), студент продукције на Факултету драмских уметности у Београду, снимио је анимирани филм "Сиви дани“. Он прати судбину болесног дечака и птице с којом се спријатељио јер због болести није смео да излази у природу. Када птица, на крају филма, животом плати цену слободног живота у таквој средини, дечак се мири са чињеницом да мора остати у соби чиме сам себи затвара врата „кавеза“.
"Желео сам да укажем на проблем који утиче на животе и здравље свих људи које познајем. Од јесени до пролећа мој Зајечар и суседни Бор су међу најзагађенијима у Србији, а студирам у Београду, чији житељи такође броје ’сиве дане'", каже Стеван, сценариста и редитељ.
На "Сивим данима“ Стеван је имао помоћ Ане Недељковић, аниматорке европског реномеа, и Милине Тришић, награђиване монтажере и продуценткиње. За дизајн звука био је задужен студент Душан Банић.
Војводићев анимирани првенац настао је у оквиру пројекта "Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој крајини“, који је финансирала Европска унија, а реализовало удружење "За чесме“, са партнерским организацијама из Бора и Зајечара.
"Сиви дани" премијерно су приказани на Мартовском фестивалу, једном од најстаријих фестивала у Европи, који је и ове године подржан кроз програм Креативна Европа Медиа деск. ЕУ је кроз "Креативну Европу“ у последњих шест година финансирала 43 организације које су реализовале 153 пројекта. Подржано је 12 филмских фестивала у Србији, помогнута снимање и развој 23 филма: један анимирани пројекат, девет документарних и 13 играних.
Креативни ствараоци, писци, преводиоци, продуценти, активисти или заинтересовани грађани – сви они могу да рачунају на помоћ Европске уније за развој своје креативне идеје. Потражите више информација на www.eumogucnosti.rs или дођите у МТС Дворану у Београду од 15. до 20. маја на Европску недељу могућности.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.