Izvor: RTS, 29.Apr.2023, 18:03

Баш тежак новинарски задатак: Шпанска против српске шунке

Може ли се српска шунка са обронака Златибора поредити са оном чувеном "јамон“ са крајњег запада Шпаније? Овакви необични телевизијски, новинарски, друштвени и гастрономски дуели настали су током пројекта Европске уније "Медијске посете – Пулс Европе“ током >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << којег је више од 400 новинара из Србије путовало по Старом континенту, доносило занимљиве приче и поредило живот тамошњих становника са нашим навикама у Србији.
Ко више воли здрави превоз на два точка – Данци и Швеђани или грађани Србије? Може ли се српска шунка са обронака Златибора поредити са оном чувеном "јамон“ са крајњег запада Шпаније?
Ове и сличне занимљиве двобоје умела је да уприличи новинарка Радио-телевизије Србије Ана Манојловић у емисији "Око", једном од пет најгледанијих информативних програма у нашој земљи.
Необични телевизијски, новинарски, друштвени и гастрономски дуели попут оних у којима су уживали гледаоци – и наравно новинарка – настали су током пројекта Европске уније "Медијске посете – Пулс Европе“ током којег је више од 400 новинара из Србије путовало по Старом континенту, доносило занимљиве приче и поредило живот тамошњих становника са нашим навикама у Србији. То је помогло и да се сруше предрасуде и да се направе баш добре приче.
Тако је, рецимо, сваку врсту брижљиво произведене шунке у Шпанији Ана заинтересовано пробала, тражећи у укусу миришљавог залогаја наговештаје соли с Атлантског океана који ветар донесе преко Португалије баш до руменог шпанског месара. И још је пажљивије мирисала одреске шунке на Златибору док су јој поносни домаћини хвалили буковину на којој се месо недељама суши.
А бицикли? "Нема лошег времена, само лоше гардеробе”, добацио је градоначелник Копенхагена Ани силазећи с бицикла којим свакодневно долази на посао у осредње дебелом џемперу. Док се она смрзавала држећи микрофон у рукавицама, закопчана до грла – уз сниматеља носа црвеног као данска застава.
 "Новинар је онај који стално истражује. Који има потребу да упознаје, упоређује, открива и испитује увек и све. Мени је то водиља кроз овај посао”, прича Ана, сем прилога за "Око“ уређује и води још једну од најгледанијих емисија на РТС-у “Београдску хронику”.
Новинари и уредници који желе да пишу и снимају репортаже о томе како Србија и друге европске земље излазе на крај с темама од значаја – имају могућност да то и реализују. И ове године, новинари из Србије путују у земље-чланице ЕУ, али и у кандидате за чланство.
"Пулс Европе“ тако оплемењује садржај српских медија, а новинарима даје могућност да и они, попут Ане, направе несвакидашње дуеле. Портал www.eumogucnosti.rs крцат је свим релевантним информацијама.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.