Izvor: RTS, 29.Apr.2023, 11:48

Локализован пожар у складишту нафте у Севастопољу на Криму; Кијев упутио протестне ноте због забране увоза житарица

Рат у Украјини – 429. дан. Украјинске снаге завршавају припреме за дуго очекивану пролећну контраофанзиву против руских трупа, изјавио је украјински министар одбране. Локализован пожар у складишту нафте у Севастопољу на Криму. Локалне власти тврде да су складиште >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << гађале украјинске снаге које се нису оглашавале тим поводом. Владимир Путин је рекао да Русија треба да делује брзо како би се супротставила "економској агресији" Запада, додајући да ће Москва проширити везе са земљама Евроазије, Африке и Латинске Америке.
У источним деловима Украјине појачана су гранатирања и од стране руских снага али и украјинских на области које контролишу Руси. Гранатирања и напади у петак били су најжешћи у последња два месеца.
Русија је обавестила Међународну агенцију за атомску енергију, надзорно тело УН, да ће опрема из украјинске нуклеарне електране Запорожје, коју контролишу руске снаге, бити коришћена за поправку далековода који води до територије коју такође контролишу Руси.
Турска државна банка Зират може посредовати у плаћању руског жита и ђубрива, а Анкара још преговара са потписницима споразума о извозу житарица Црним морем, изјавио је турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.
Споразум, којем су посредовале Уједињене нације и Турска прошлог јула, омогућава да се украјинско жито заробљено у сукобу безбедно извози из црноморских лука у тој земљи.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.