Izvor: RTS, 28.Apr.2023, 16:38

Расветљавање судбине несталих је хуманитарно а не политичко питање

Представници Удружења породица кинднапованих и несталих особа "Косметски страдалници" и Ресурсног центра за нестала лица на КиМ састали су се у Приштини и поручили да трагање за несталима није политичко већ хуманитарно питање.
Током дискусије >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на округлом столу са слоганом "Комшија, како си?", истакли су да им је намера да стално апелују на одговорне, али да не очекују да ће расветљавање судбине несталих особа кренути брже након нове рунде дијалога у Бриселу, најављене за други мај.
Заменик директора Ресурсног центра за нестала лица у Приштини Негован Маврић каже да би проблем несталих требало изузети из дневнополитичких дешавања и непрестано радити на томе да породице, када већ нису могле да се обрадују живима добију посмртне остатке својих најмилијих.
"У овом случају проток времена је највећи непријатељ фамилијама", рекао је Маврић. 
Гордана Ђикановић, из Удружења "Косметски страдалници", каже да је незадовољство и код албанских и код српских породица огромно јер, по њеном мишљењу, ниједна власт до сада није ништа урадила.
"Нестала лица су за четврт века за све власти била невидљива", казала је Ђикановићева и истакла да Удружења и породице несталих не одустају од потраге.
Извршни директор Ресурсног центра Бајрам Ћеркини подсећа да се у приштинској мртвачници  налази скоро 300 посмртних остатака, те да је за спорост расветљавања судбине несталих одговорна политика.
Рекао је да заједничким скуповима покушавају да утичу на представнике власти да се више посвете расветљавању судбине несталих особа.
"Наш је циљ да се расветли судбина 1.612 особа. Може много да се учини када би политичари хтели да се то уради. Ми још немамо директора након Арсима Грџалију. Политика и даље гуши ово питање. Ако међународна заједница изврши притисак на Приштину и Београд биће нешто, ако не буде онда ће да наставе као и до сада", рекао је Ћеркини.
На скупу у Приштини били су представници Еулекса и истакли да  је питање неидентификованих остатака у мртвачници веома комплексно те да се решава већ неколико година.
"Прошле године смо решили неколико случајева и предали смо неке остатке породицама и надамо се да ћемо имати више идентификација али не можемо са сигурношћу тврдити да ћемо то успети да урадимо са свим случајевима", рекла је Луција Морињо, форензичарка мисије Еулекса.
Округлом столу о потреби решавња судбине несталих Срба, Албанаца, Рома и припадника осталих заједница, присуствовали су и представници ЕУ, Швајцарске и британске амбасаде, као и мисије Еулекс.
Представници Удружења породица несталих Срба, Албанаца, Рома и других положили су цвеће покрај споменика несталим особама у Приштини.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.