Izvor: RTS, 28.Apr.2023, 14:55

Како је председника Управног одбора Би-Би-Сија Борис Џонсон коштао функције

Председник Управног одбора британског јавног сервиса Би-Би-Си-ја Ричард Шарп поднео је оставку после објављивања извештаја Комесара за јавна именовања чији је један од закључака да његово постављање на ту високу функцију "није било схваћено као независно“ у односу >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на тадашњег премијера Бориса Џонсона.
У извештају правног стручњака Адама Хепинстала прецизира се да је приликом интервјуа за функцију председника Управног одбора Ричард Шарп сакрио два случаја сукоба интереса.
Први је да је обавестио тадашњег премијера Џонсона о својој намери да аплицира за тај положај пре него што је то формално учинио у новембру 2020. године.
Случај Блајт Други је да је, пре интервјуа, саопштио Борису Џонсону да ће упознати канадског мултимилијардера Сема Блајта са шефом кабинета председника британске владе Сајмоном Кејсом.
Тај сусрет довео је до тога да Блајт постане гарант за премијеров кредит у вредности од осам стотина хиљада фунти.
Блајт, туристички могул и власник једног од највећег ланца приватних школа на свету, и Борис Џонсон су веома далеки рођаци. Њихове прадеде су били браћа.
У свом извештају о тим догађајима Адам Хепинстал истиче да „није нашао никакве доказе“ да је Шарп посредовао или учествовао у обезбеђивању зајма за премијера.
Оставка Шарпа У својој оставци Ричард Шарп јавно се извинио за „превид“ због кога није током интервјуа за положај председник Управног одбора обелоданио потенцијалне сукобе интереса.
Он је оценио да афера „одвраћа пажњу од Би-Би-Си-јевог одличног рада“ и да је то разлог за његово повлачење са фунције.
Шарп ће остати на челу Управног одбора до јуна када ће бити именован његов наследник
Реаговања политичара Министарка за културу, медије и спорт Луси Фрејжер је у писму Ричарду Шарпу нагласила да „разуме и подржава његову оставку“.
Министарка истог ресора лабуристичке владе у сенци Луси Пауел упозорава да је Шарп „прекршио правила и нанео неизрециву штету Би-Би-Си-ју“.
"Независност Би-Би-Си-ја озбиљно је подривена због корупције и непотизма у редовима конзервативаца“, тврди она.
Лидер опозиционих либералдемократа сер Ед Дејви истиче да Борис Џонсон није требало да именује Шарпа, а да је премијер Сунак морао да га отпусти чим је сукоб интереса постао јаван.
"Све чега се конзервативни политичари лате, претвара се у хаос. Они нису у стању да воде нашу велику земљу“, истиче Дејви.
Подршка са врха Би-Би-Си-ја Генерални директор Би-Би-Си-ја Тим Дејви захвалио се Шарпу на „служби Би-Би-Си-ју и замајцу и интелекту, који му је пружио као председник Управног одбора“.
Сам Управни одбор поручује да је Ричард Шарп „особа са интегритетом, која је била изузетно ефикасан“ председник тог тела.
Би-Би-Си је у последњих неколико година доживљава озбиљан пад популарности у Великој Британији.
Све су гласнији позиви да се јавном сервису укине претплата.
Аналитичари указују да најновија у низу афера доводи у питање финансијску будућност британског јавног сервиса.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.