Izvor: RTS, 28.Apr.2023, 11:08

Преполовљен број огласа за посао у ИТ сектору, који су разлози

Број огласа за ИТ позиције у првом кварталу 2023. године је мањи за чак 50 одсто него у истом периоду прошле године. Да ли је ово изненадило аналитичаре тржишта рада?
Претходну годину је обележила висока тражња за ИТ стручњацима и брзим растом индустрије.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Марко Вучетић са сајта Хеловорд рекао је да се није очекивало да ће рекордна година 2022. показати своје недостатке у последњем кварталу.
"Разлог за податак од 50 одсто мање огласа у односу на исти период прошле године је и рат у Украјини, али и трендови у свету. На светском тржишту је било много отказа, код нас није било толико“, каже Вучетић.
Према његовим речима, најтраженији стручњаци су они са искуством од 3 до 5 година, а подаци показују да је 15 одсто огласа намењено за јуниоре.
"Послодавци траже оне са искуством од 3 до 5 година јер је лакше доћи до њих него до сениора. Најтраженија позиција је софтвер дивелопер која је и најплаћенија“, истакао је Вучетић.
Напомиње да за овај период нема још података о просечној плати и подсетио је да је познато да је у августу просечна плата била 1.600 евро у ИТ сектору, а највиша уписана 8.500 евра.
Када је реч о присуству жена у овој области, каже да ИТ компаније воде рачуна о балансу, и да то даје резултат, па је све више пријављених кандидаткиња.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.