Izvor: RTS, 27.Apr.2023, 15:40

Вредност биткоина расте – инвестирајте само колико сте спремни да изгубите

Стручњак за криптовалуте Марко Живковић каже за РТС да вероватно не говори истину свако ко каже да са сигурношћу може да предвиди како ће се у будућности кретати вредност биткоина и других криптовалута, али истиче да од Нове године постоји тренд раста вредности >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и да је период пада дефинитивно иза нас. Упозорава људе да не наседају на превише добре понуде.
Предвиђања појединих банака у Великој Британији да ће до краја 2024. године биткоин вредети 100.000 долара навела су многе на размишљање да ли је дошао крај зими за криптовалуте и ко данас са сигурношћу може да тврди шта ће се дешавати на тржишту.

Стручњак за криптовалуте Марко Живковић каже за РТС да је, пре свега, неопходно да свако ко жели да уђе у свет криптовалута претходно пуно прочита и научи о свему томе.
"Када будете правили прве кораке, инвестирајте у криптовалуте онолико колико сте спремни да изгубите. Најбољи начин вероватно је да неком малом куповином криптовалута уђете у тај свет, осетите како то функционише и како заправо изгледа", саветује Живковић.
О најави да ће биткоин до краја 2024. године вредети 100.000 долара, каже да вероватно не говори истину свако ко каже да са сигурношћу може да предвиди шта ће се даље дешавати.
"Можемо да кажемо да од Нове године постоји тренд раста вредности криптовалута. Биткоин је практично синоним за криптовалуте и дефинитивно можемо да кажемо да је период пада вредности иза нас и да смо кренули у узлазни тренд", истиче Живковић.
Наглашава да ипак нико не може да каже да ли ће вредност криптовалута наставити да расте или ће почети да пада и истиче да је цена биткоина повезана са крахом банака.
"Када је биткоин пре две године достигао историјске вредности од преко 65.000 долара, највеће ИТ и друге компаније су уложиле део слободних средстава у криптовалуте. Раније су криптовалуте имале неке своје трендове успона и падова, никада нису пратиле глобалне економске трендове. Откад су највеће компаније купиле биткоин и друге криптовалуте, вредности акција на берзама и вредности криптовалута почеле су да се прате у некој мери. У тренутку када се десио крах банака, људи су желели да сачувају свој новац, па су средства пребацили у биткоин као алтернативу", објашњава Живковић.
Наглашава да је зато један од разлога скока вредности биткоина управо то што су банке наишле на проблем, па су људи пожелели да смање ризик и не држе новац на једном месту.
Сваке четири године преполови се награда рударима Живковић истиче да је прошла година била једна од најтежих крипто-година јер се догодио крах неких од највећих крипто-берзи, што је унело велико неповерење.
Напомиње да велики успони и падови вредности нису страна појава за тржиште криптовалута.
Истиче да је у свету криптовалута сигурно само да нико са сигурношћу не може да предвити вредност, али наглашава да верује да ће блокчејн технологија остати, променити економски свет и утицати на многе аспекте живота.
Упозорава људе да не наседају на превише добре понуде.
Живковић каже и да се на сваке четири године награда рударима биткоина преполови.
"Биткоини се производе када снажне машине решавају математичке функције, а њихови власници су награђени биткоином. На сваке четири године преполови се та награда за рударе", објашњава Живковић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.