Izvor: RTS, 25.Apr.2023, 20:11

Није време за нове дугове – због раста каматне стопе рате за кредите и двоструко веће

У борби против инфлације Европска централна банка наставља да подиже референтну камату, која директно утиче и на рате наших девизних кредита. Из минуса шестомесечни еурибор је за мање годину порастао на 3,5 процента. Прогнозе су да би могао ићи и на четири одсто >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << до краја године. Неким дужницима рате су се већ удвостучиле, а Народна банка понавља препоруку банкарима да продуже отплату онима који су се нашли у проблему.
Пре петнаестак месеци за просечан тек узети кредит рата је била и упола нижа него данас. И онима који су већ годинама у отплати месечне обавезе су знатно увећане. Зато је Народна банка предложила банкама да клијентима, ако треба, продуже рок отплате за готовинске позајмице за три године, за ауто-кредит до 12, а за стамбене зајмове за пет година.

"Одређени репрограми јесу одобрени. Засада је то негде око шест милиона евра. Упретходном периоду дошло је до раста дохотка што свако је креирало и додатне бафере за овакве ненадане околности. Такође, НБС у претходном периоду водила је опрезну надзорну политику над банкама тако да није дозволила претерано задуживање грађана", каже Дарко Стаменковић, директор сектора за контролу пословања банака НБС.
Банке као решење нуде комбиновану камату на стамбене позајмице. На пример, да на сваке три године бирате да ли ћете дуг отплаћивати по фиксној или варијабилној каматној стопи у зависности од тржишних кретања. Али је, кажу економисти, то тренутно скупа заштита.
"Она је сада висока, банка онда калкулише ризик, будуће кретање еурибора и она је увек за неких нула пет посто виша од варијабилне каматне стопе. Мислим да су ове каматне стопе сада на врхунцу и да ће просечно нека каматна стопа бити нижа од ове овде. Тако мислим да није препорука узиматипо трајној фиксној каматној стопи Значи то може да буде привремено у следеће две до три године када се очекују релативно високе ове каматне стопе", наводи Зоран Грубишић, професор Београдске банкарске академије.
Услед раста камате смањио се број новоодобрених зајмова, али је порастао изос дуга по стамбеним позајмицама са 550 милијарди на 640 милијарди динара.
"Због раста цена некретнина нама су волумени значајно већи него у претходном периоду. Практично ми имамо мањи број захтева на тржишту, али су волумени већи Тако да смо ми у ОТП банци дошли до 50.000 износа кредита што је значајан скок у односу на претходни период. Без учешћа. На одређеним локацијама које су ван Београда и Новог Сада где су цене квадрата највише поготово за куповину неких мањих кућа, викендица имамо доста клијената који се опредељују за кеш кредите и на тај начин се опредљују за куповину куће", истиче Дејан Вучинић, директор мреже ОТП банке.
Шестомесечни еурибор премашио је 3,5 одсто што је највећа вредност од 2008. године. Колико ће још подизати камату у Европској централној банци не откривају – кажу остаће висока све док инфлација не ослаби. Добра вест је да аналитичари процењују да би еурибор требало да крене силазном путањом пре краја године.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.