Izvor: RTS, 25.Apr.2023, 16:17

Иако слеп Дејан Хорват из Ковачице успешно обавља посао монтажера

Дејан Хорват, из Дебељаче, има 35 година и од рођења је слеп. То му не смета да се бави монтажерским послом захваљујући посебним звучним апликацијама, чије је коришћење успешно савладао.
Дејан - црно - види свет око себе, али снажном вољом и жељом успео >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је да таму обоји разним бојама, занимљивим причама које самостално монтира у својој редакцији на порталу „Око инфо" у Ковачици.

“Да ми је неко рекао да ћу се бавити овим послом рекао бих му да има неки проблем. Нисам имао додирних тачака са тим, нисам знао како да се позиционирам, да не упаднем у кадар, да ми рука са микрофоном не уђе у кадар и ту сам имао велику помоћ сниматеља који ми је дао неке основне смернице и научуо сам да функцинишем нормално”, наводи Дејан Хорват. 
Дејан је на послу инспирација и својим колегама које од њега могу много тога да науче о животу.
“Савладао је све и тешко ми је да схватим како он то са својим хендикепом ради, али ради супер. Добар је другар, пријатељ и супер је радити са њим”, истиче Франтишек Суханек, монтажер.
“Мислили смо да ће рад са њим бити велики изазов, али постало је велико задовољство. Дејан је прави пример како превазићи све препреке у животу, па чак и оне за које мислите да је немогуће прећи”, сматра Невена Глигоријевић Бугарчић, новинар.
Дејан има супругу и двоје деце, добар је и музичар тако да је он у породици увек задужен за добру и веселу атмосферу.
“Нисам васпитан тако да у мом животу постоји нешто што не могу, не могу да возим авион или трамвај или да пређем дуплу траку без нечије помоћи”, закључује Дејан Хорват, монтажер портала "Око инфо" из Ковачице.
У име особа са инвалидитетом Дејан апелује на све да их пусте да буду равноправни у друштву, јер они немају проблем, већ су људи који нормално функционишу и само траже прилику да им се омогући да покажу шта умеју.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.