Izvor: RTS, 25.Apr.2023, 09:47

Затишје у Судану – интензивна евакуација странаца, расте број убијених

Борбе у Судану утихнуле су током ноћи, након што су се зараћене стране сложиле на 72-часовни прекид ватре. Земље интезивно покушавају да евакуишу своје држављане из жаришта сукоба. Сведок за "Ројтерс" рекао да је да се данас ипак чула пуцњава у граду Омдурману. Према >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << најновијим подацима СЗО, у досадашњим сукобима је убијено најмање 459 особа, али верује се да је тај број знатно већи.
Суданске оружане снаге (САФ) саопштиле су да су Сједињене Америчке Државе и Саудијска Арабија посредовале у упостављању 72-часовног прекида ватре, преноси Ројтерс.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен најавио је тај споразум, истакавши да је уследио после дводневних интезивних преговора. Британска агенција подсећа да се САФ и Снаге за брзу подршку (РСФ) до сада нису придржавале споразума о привременом примирју.
Сведок је за Ројтерс рекао да је у више наврата чуо пуцњаву у граду Омдурману, који се налази поред суданске престонице, након периода затишја током ноћи.
Британска влада саопштила је да је започела велику евакуацију својих грађана из Судана. Министар спољних послова Велике Британије Џејмс Клеверли написао је на Твитеру да ће војни летови полазити са аеродрома изван Картума, као да ће бити отворени за оне који имају британске пасоше.
Јапански премијер Фумио Кишида изјавио да су сви Јапанци који су желели да напусте Судан евакуисани, док Швајцарска тврди да има потешкоће да евакуише људе са двојним држављанством.
Сукоби у Судану избили су 15. априла због спора између начелника суданске војске Абдела Фатаха ел Бурхана, који председава суданским Сувереним саветом и Мохамеда Хамдана Дагала, познатог као Хемедти, његовог заменика у том савету и начелника РСФ.
Оружана борба за власт довела је до тешког бомбардовања суданске престонице Картума, са стотинама погинулих и хиљадама повређених.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.