Izvor: RTS, 25.Apr.2023, 07:58

Дрецун: Приштина показала да за њу не постоје Срби на северу КиМ

Председник Одбора за КиМ Милован Дрецун изјавио је за РТС да је Приштина на изборима показала да за њу не постоје Срби на северу Косова и Метохије, као и да жели да им наметне своје интересе науштрб њиховог опстанка.
Након избора који су одржани >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у четири општине на Косову и Метохији, председник Србије Александар Вучић изјавио је да су се догодиле тектонске промене – миран политички устанак народа који више неће да трпи зулум и малтретирање.

Коментаришући изборе, Милован Дрецун je рекао за РТС да је Приштина јасно показала да за њу не постоји Срби на северу КиМ, те да им ту није место, као и да жели да им наметне сопствене интересе науштрб њиховог опстанка. 
"Такви избори се спроводе у земљама где су на власти војне хунте. Куртијева милитаристичка хунта покушала је да уз помоћ наоружаних специјалаца спроведе изборе у контејнерима. Српски народ је јединствено, уз Београд поручио да не прихвата да живи у лажној држави Косово, као и да ће са својом државом бранити своје интересе и опстанак", каже Дрецун.
"Непремостиве препреке за ЗСО" Према речима председника Одбора за КиМ, уз такве проблеме сада је потребно да се настави дијалог између Београда и Приштине ради нормализације односа.
"Притисак који је Запад вршио на Приштину да формира ЗСО, у три потеза пребацио је на Београд – то је визна либерализација, где се српски народ дискриминише, почетак процедуре за пријем у Савет Европе и ова фарса од избора", поручује Дрецун.
Гост Јутарњег програма каже да постоје "непремостиве" препреке за формирање ЗСО. "Албанци ће сада имати апсолутну већину у четири општине на северу КиМ – своје градоначелнике, а у две општине и провизоријум од одборника. Питање је и пред ким ће новоизабрани градоначелници да положе заклетву и како ће да доносе одлуке", истиче Дрецун.
Говорећи о новој рунди дијалога између Београда и Приштине која ће бити одржана 2. маја, Дрецун оцењује да можемо да очекујемо "празну причу" Приштине и западних посредника о формирању ЗСО, као и да ништа неће моћи прецизно да се договори.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.