Izvor: RTS, 24.Apr.2023, 20:31

Бура у ЕУ због изјаве амбасадора Кине у Паризу, Пекинг саопштењем спустио лопту

Због изјаве кинеског амбасадора у Паризу о суверенитету некадашњих совјетских република, званичници Литваније, Летоније, Естоније, Украјине и ЕУ затражили су од Пекинга да објасни да ли је то званични став кинеске владе. Кинеско министарство спољних послова убрзо >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је спустило лопту саопштивши да Пекинг поштује суверенитет, независност и територијални интегритет свих земаља.
Праву дипломатску буру изазвали су коментари кинеског амбасадора у Паризу Лу Шајеа, да је Крим историјски део Русије и да га је Украјини понудио бивши вођа Советског Савеза Никита Хрушчов. Сматра да бивше совјетске земље немају формални статус према међународном праву, јер није постојао међународни споразум који би материјализовао њихов статус суверене земље. После осуда и прозивки, стигло је објашњење кинеске амбасаде у Француској да су коментари лични ставови амбасадора и да их не треба превише тумачити и нису политика Кине. Одговара и званични Пекинг.
"Кина поштује суверени статус република насталих после распада Совјетског Савеза 1991. Наш став је доследан и јасан. Кина поштује суверенитет, независност и територијални интегритет свих земаља и принципе Повеље Уједињених нација", рекла је портпаролка Министарства спољних послова Кине Мао Нинг.
Летонија, Литванија, Естонија, Украјина и Европска унија нису криле запрепашћење, а неколико министара спољних послова желело је да се о томе разговара на састанку у Луксембургу. Очекивање да ће надређени исправити грешку и оградити се од амбасадорових изјава, умирило је реторику.
"Кина је саговорник. Поштујемо Кину и мислим да је важно да они нас поштују. То је кључно", рекао је италијански шеф дипломатије Антонио Тајани.
"Кина је саопштила да признаје све земље света и да је међу првима признала државе које су настале након распада Совјетског Савеза. Не бих придавао значај несрећним изјавама једног амбасадора, јер оне нису званичан став Кине", навео је председник Летоније Егилис Левитс.
Из Брисела поручују да ће проценити стратегију према Кини и да је то једно од најважнијих питања спољне политике Европске уније. Кинески амбасадор у Унији Фу Цонг поручује да је сарадња Кине са Европом и другим народима безгранична, као што су њене везе са Русијом неограничене.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.