Izvor: RTS, 24.Apr.2023, 19:32

Сузан Рајс одлази с места саветнице за унутрашњу политику председника САД

Сузан Рајс ће се повући са места саветнице за унутрашњу политику Беле куће, најавио је данас председник САД Џозеф Бајден. Председник је имао само речи хвале за оно што је Рајсова урадила посебно кад је реч о питањима која изазивају поделе у његовој администрацији, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << укључујући имиграцију и здравствену заштиту.
Као директорка Савета Беле куће за унутрашњу политику, Рајсова је имала изузетно велики утицај на политику Бајденове администрације у вези са здравственом заштитом, имиграцијом и расном неједнакошћу.
Амерички медији оцењују да је овај потез Рајсове, дугогодишње експерткиње Демократске партије САД – велико изненађење.

Она је била саветница председника Барака Обаме за националну безбедност САД, а била је и амбасадорка при Уједињеним нацијама – једина особа која је икада била на обе функције.
Док је била на овим функцијама, блиско је сарађивала с тадашњим потпредседником САД Џозефом Бајденом, и нашла се на најужој листи кандидата за Бајденовог потпредседника када се он 2020. године кандидовао за шефа државе.
Ипак, Бајден ју је именовао за свог главног шефа унутрашње политике, па су многи, признао је, "били изненађени".
"Сузан је била синоним за спољну политику", рекао је Бајден у саопштењу. 
"Али, оно што сам тада знао и што сви знамо сада – после више од две године њеног вођења Савета за унутрашњу политику – јасно је: нема никог способнијег и одлучнијег да уради важне ствари за амерички народ од Сузан Рајс", рекао је данас Бајден.
Као Бајденова саветница за унутрашњу политику била је на сталном удару републиканаца, а надзирала је формулисање низа Бајденових уредби и законодавних иницијатива, укључујући оне о здравственој заштити, ношењу оружја, расној једнакости и обнови инфаструктуре у САД.
"Тако сам поносна на све што смо заједно успели да постигнемо за амерички народ", написала је Рајсова у твиту у којем се захвалила Бајдену.
Знатно је допринела Бајденовој политици према миграцијама преко америчко-мексичке границе, за коју су борци за права миграната тврдили да нагиње удесно и да није у складу са предизборним председниковим обећањима да ће та политика бити хуманија.
Њен последњи дан на послу биће 26. мај.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.