Izvor: RTS, 24.Apr.2023, 13:12

Стано: Избори на КиМ не нуде дугорочно политичко решење

Европска Унија је саопштила да су избори у четири општине на северу КиМ одржани у складу за законом, али да не нуде трајно политичко решење за те општине.
Портпарол ЕУ Петер Стано изјавио је да Брисел "признаје да су избори одржани у складу са >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << правним оквиром Косова и да су уложени напори да се спроведу на уредан и несметан начин".

Стано, истовремено, наводи да ЕУ жали због тога што нису све заједнице и политичке партије учествовале и гласале на изборима,
ЕУ је оценила да веома низак одзив, посебно међу косовским Србима, показује да овај процес "није и не може се сматрати уобичајеним послом".
Према речима Петера Стана, избори не нуде дугорочно политичко за ове општине.
"То се може постићи само кроз трајни повратак косовских Срба у институције, што Косово треба да омогући. Рад на успостављању Заједнице општина са српском већином треба да се заврши што је пре могуће", нагласио је Стано
ЕУ наводи и да је "императив" хитан повратак на ситуацију у којој косовски Срби активно учествују у локалној управи, полицији и правосуђу на северу КиМ.
Стано наглашава да постоји хитна потреба за озбиљним дијалогом између владе привремених приштинских институција и косовских Срба на северу. 
"До сада је направљен мали напредак. Потребно да обе стране одиграју своју улогу и испуне своје обавезе", саопштено је у Бриселу, у реакцији на одржавање локалних избора на северу КиМ.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.