Izvor: RTS, 24.Apr.2023, 06:07

Побусани понедељак – на гробља се износе фарбана јаја

Српска православна црква обележава Побусани понедељак, односно "Васкрс за мртве", дан када се уређују гробови и када се на гробља износе фарбана јаја.
Први дан после Томине недеље је Побусани понедељак. Обичај је на данашњи дан побусати, односно >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << уредити и од корова очистити бусење на гробовима, по чему је овај понедељак и добио име.

Они који данас долазе, требало би да се придржавају мера опреза и социјалне дистанце, на гробове стављају обојена јаја, уз поздрав: "Христос васкрсе", чиме се радост највећег хришћанског празника преноси и на оне који више нису са нама. Зато се овај дан зове и "Васкрс за мртве".
У већини места јаја се боје посебно, овога јутра, обавезно у црвену боју и без шара.
Понегде се износе јаја од Васкрса, понегде обојена на Светли петак. У неким крајевима, јаја се и туцају о споменик.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.