Izvor: RTS, 23.Apr.2023, 09:42

Американци евакуисани из Судана, Французи следећи

У току је евакуација страних држављана и дипломатских мисија из Судана. Американци успешно евакуисани, у току је евакуација Француза. Јуче евакуисани грађани заливских земаља. Борбе у Судану настављене, упркос постигнутом примирју.
Војска САД евакуисала >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је особље америчке владе из Картума, саопштио је председник САД Џо Бајден, додајући да Вашингтон суспендује операције у тамошњој амбасади док се борбе између суданске војске и РСФ-а настављају.

"Ово трагично насиље у Судану је већ коштало живота стотине невиних цивила. То је несавесно и мора престати“, навео је Бајден у саопштењу.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен истакао је да је комплетно америчко особље безбедно евакуиасно и да помажу и осталим Американцима да напусте Судан. Укупно је евакуисано нешто мање од сто људи, а међу њима су билии чланови неких других дипломатских мисија.
У акцији је учестововало стотинак припадника америчке војске и током операције се нису нашли под ватром, рекли су амерички званичници.
Из луке у Црвеном мору почела је евакуација и других страних држављана. Јапански медији су навели да ће Јапанци који раде при УН данас бити евакуисани, а Француска је нацела да је у току евакуација њених дипломата, али и других држављана Француске.
Саудијска Арабија је евакуисала грађане Залива из луке на Црвеном мору, а исту руту користиће и Јордан.
Сукоби у Судану избили су 15. априла због спора између начелника суданске војске Абдела Фатаха ел Бурхана, који председава суданским Сувереним саветом и Мохамеда Хамдана Дагала познатог као Хемедти, његовог заменика у том савету и начелника паравојних Снага за брзу подршку (РСФ).
Ел Бурхан је рекао јуче за Ал Арабију да "сви треба да седнемо као Суданци за сто и нађемо прави пут да обновимо наду и живот".
Услед сукоба у престоници Картуму онеспособљен је аеродром, а многи путеви су непроходни. Постигнут тродневни прекид ватре није био поштован, а цивили данима беже из Картума. Хране готово да нема, а велики број болница је онеспособљен. У сукобима је страдало најмање 413 особа, а више од 3.500 је повређено.
Са затвореним аеродромом и несигурним небом, хиљаде странаца – укључујући особље амбасада, хуманитарне раднике и студенте у Картуму, нису успели да изађу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.