Izvor: RTS, 23.Apr.2023, 09:07

Дан сећања на жртве злочина у логору Јасеновац и НДХ

У спомен-подручју Доња Градина у Републици Српској обележава се Дан сећања на жртве усташких злочина у логору Јасеновац и Независној Држави Хрватској. Председник Србије Александар Вучић рекао је да су Срби јединствен народ и да нам то нико неће одузети, иако већ >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 200 година то покушавају. Председник РС Милорад Додик је у обраћању окупљенима рекао да је јасеновачка тишина опипљива и извинио се жртвама ако је постојао иједан минут ако их се нисмо сетили или да им се нисмо поклонили. Пренос је на нашем Првом програму.
Логор Доња Градина оформљен је 1942. године у систему усташког логора Јасеновац, а био је активан све до завршетка Другог светског рата 1945. године и слома НДХ-а.

Према броју убијених, Јасеновац је трећи на светској листи логора, а по бруталностима које су почињене у њему- први, сматрају историчари.
Са 64.800 квадратних метара и 105 масовних гробница Доња Градина подсећа на страхоте и чува од заборава. Доња Градина је стратиште на које су чамцима преко Саве довођени из Јасеновца Срби, Jевреји и Роми где су на насуровији начин погубљени.
Према мишљењу историчара у Градини је спровођен системски геноцид на Србима, Јеврејима и Ромима и управо због тога треба да негујемо културу сећања.
Kозарска Дубица је тада изгубила половину свог становништва. Почетком рата у Козарској Дубици је живело више од 30.000 становника, после рата било их је мање од 15.000. Мештани овог места памте и сећају се војих жртава.
Парастосу жртвама усташког геноцида у Доњој Градини у Другом светском рату и полагању венаца присуствује државни врх Републике Српске и Србије. Присутни су и амбасадори Израела за БиХ са седиштем у Тирани Галит Пелег, Русије Игор Kалабухов, Србије Александар Ђорђевић, представници кинеске и мађарске амбасаде, Трећег пешадијског пука Оружаних снага БиХ, градова и општина у Српској, те невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и потомци жртава. Обележавању присуствују и лидер Демократског фронта из Црне Горе Андрија Мандић, председник Демократске партије Срба у Северној Македонији Иван Стоилковић, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону у Министарству спољних послова Србије Арно Гујон.
Према програму обележавања, предвиђено је полагање венаца на гробно поље "Тополе", а потом парастос и помен жртвама на гробном пољу "Храстови".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.