Izvor: RTS, 22.Apr.2023, 22:34

Док се води битка за Картум, поједине групе страних држављана почеле да се евакуишу

Поједине групе страних држављана почеле су да се евакуишу из Судана, недељу дана од почетка сукоба у којем су погинуле на стотине цивила.
Аеродром у Картуму је више пута био мета напада и многи становници нису могли да напусте своје домове или >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << изађу из града у безбедније области, пренео је Ројтерс.

Уједињене нације и стране државе позвале су вође сукобљених страна да поштују примирје које је углавном игнорисано, као и да отворе безбедан пролаз за цивиле и преко потребну помоћ.
Са затвореним аеродромом и несигурним ваздушним простором, хиљаде странаца, укључујући особље амбасада, хуманитарне раднике и студенте у Картуму и другим деловима Судана, нису успели да напусте земљу.
Војска је јутрос саопштила да ће обезбедити сигурност путева за евакуацију држављана САД, Велике Британије, Француске и Кине, док су се држављани Саудијске Арабије и Јордана већ евакуисали преко Порт Судана на Црвеном мору.
Саудијска Арабија је саопштила да је евакуисано 157 Саудијаца и људи других националности. Кувајтске власти навеле су да су поједини грађани те државе стигли у Џеду.
Јордан је навео да је почела евакуација 300 јорданских грађана.
Амбасада САД је упозорила Американце да постоје непотпуне информације о конвојима који су кренули из Картума и да они путују уз сопствени ризик појединаца.
Паравојне Снаге за брзу подршку (РСФ) поручиле су да су спремне да делимично отворе све аеродроме да би дозволиле евакуацију. Међутим, статус суданских аеродрома је нејасан, наводи Ројтерс.
Ваздушни простор остаје затворен Са друге стране, Аеродром у Картуму објавио је на Твитеру да ће ваздушни простор Судана остати затворен за саобраћај.
Судански синдикат лекара саопштио је да је више од две трећине болница у конфликтним подручјима ван функције, а да су 32 насилно евакуисали војници или су се нашле у унакрсној ватри.
УН су саопштиле да су пљачкаши украли најмање десет возила Светског програма за храну и шест других камиона са храном из канцеларије агенције и складишта у Њали, у јужном Дарфуру.
Након државног удара 2021. године, план је био да се пређе на цивилну власт и да се РСФ споји са војском, али је настао спор о томе ко ће бити вођа нове војске.
Сукоби у Судану избили су 15. априла због спора између начелника суданске војске Абдела Фатаха ел Бурхана, који председава суданским Сувереним саветом и Мохамеда Хамдана Дагала познатог као Хемедти, његовог заменика у том савету и начелника паравојних Снага за брзу подршку.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.