Izvor: RTS, 21.Apr.2023, 12:01

Да ли је јефтино украјинско жито охладило европски ентузијазам за њен брзи пријем у ЕУ

Увоз житарица из Украјине неочекивано је ове недеље поделио земље чланице ЕУ. Пољска, Мађарска и Словачка једнострано су забраниле увоз житарица, потез који је критикован у Бриселу. Многи су се запитали откуда такав потез, имајући у виду да су неке од ових земаља, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << посебно Пољска, биле најгласнији заговорници свеке врсте помоћи Украјини унутар ЕУ.
Корени садашње ситуације су у одлуци Европске комисије из јуна прошле године да дозволи слободан увоз пољопривредних производа из Украјине у ЕУ. То је тада деловало као логична одлука, како би се с једне стране помогло великом пољопривредном сектору Украјине да преживи последице рата, а са друге стране, како би се спречило да дође до кризе хране на светском нивоу, посебно у Африци и на Блиском истоку.

С обзиром да су главни токови извоза преко украјинских лука на Црном мору били блокирани или ограничени, требало је отворити алтернативе руте за транспорт житарица.
Међутим, оно што се десило у реалности је да је добар део од укупно 17 милиона тона извезних житарица остао у суседним земљама, због високих цена транспорта. То је довело до драстичног пада цена пољопривредних прозивода на трзисту Полске, Словачке и других земаља и врло брзо до протеста тамошњих пољопривредника, који тврде да су због тога на ивици банкрота. Ситуација је посебно осетљива у Пољској, коју очекују избори у другој половини године.
Европска комисија најпре је осудила једностране забране увоза, као супротне правилима ЕУ и заједничког тржиста, али је на крају прихватила да их "легализује" и уведе забрану увоза у пет суседних земаља, с тим што би транзит украјинских прозивода и даље био омогућен.
Најављена је и значајна финансијска помоћ пољопривредницима овох држава.
Ова ситуација многе је подсетила на чињеницу да је Украјина пољопривредна "велесила" у којој се производи, рецимо, више од четвртине светске производње сунцокретовог уља.
Истовремено, указала је и на потенцијално озбиљне проблеме за идеје о брзом пријему Украјине у ЕУ.
Украјина би као земља чланица ЕУ могла да потпуно слободно извози у ЕУ, па би јефтинији пољопривредни прозиводи из ове земље могли да преплаве заједничко европско тржиште.
Осим тога, Украјина би могла да постане велики корисник значајних пољопривредних фондова из тзв. Заједничке пољопривредне политике, чиме би неки садашњи корисници могли да изгубе ниво финансијске подршке који тренутно уживају.
Оваква перспектива могла би да охлади ентузијазам за убрзани пријем Украјине у чланство ЕУ чак и код оних који то данас снажно заговарају.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.