Izvor: RTS, 21.Apr.2023, 05:59

Доброг радника послодавац не пушта, после девет година потписан посебан колективни уговор за грађевинце

Унија послодаваца Србије и Самостални синдикат потписали су посебан колективни уговор за грађевинарство и индустрију грађевинског материјала. Тако су после девет година и радници и послодавци у том сектору јасно прецизирали права, обавезе и међусобне односе. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Задњих година, радници у грађевинарству све мање имају разлога за притужбе јер су због мањка радника у том сектору тражени и цењени. Још боље је када је то прецизирано и на папиру.

"Када се прецизирају услови, послодавац зна шта му је чинити, а и радник зна шта га чека. Мислим да је ово велика ствар за грађевински сектор", истиче Веселин Ражнатовић, председник Сектора грађевинарства Уније послодаваца Србије.
Задовољан је и Синдикат, јер ће се убудуће знати колико вреди прековремени рад или рад празником, а послодавци ће имати могућност да направе разлику у стручности и квалитету и то награде.
Синдикат је тражио да се утврди и табела коефицијената за занимања, али се од тога одустало.
"Данашњи послодавци, посебно у области грађевинарства, неће пустити доброг радника да им оде. Тај само може да напредује и да има све већу плату и онда, свесни те чињенице, није можда било потребе да у овом тренутку инсистирамо превише на тој табели", каже председник Синдиката радника грађевинарства и индустрије грађевинског материјала Србије Саша Торлаковић.
У плану колективни уговори и за друге делатности Поред кровног уговора који се тиче свих радника у грађевинарству, већ је потписан посебан грански колективни уговор за путаре, а у плану су колективни уговори и за друге делатности.
"У великој мери то зависи од захтева и наших чланова, али углавном захтеве те врсте доносе синдикати. Следеће ће вероватно бити о пољопривреди", каже почасни председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић.
После прошлогодишњег грађевинског бума, улагања у квадрате како би се вредност новца сачувала од инфлације и доласка већег броја руских и украјинских грађана, у високоградњи се примећује блага стагнација. То се по ценама још не види.
"Морам да похвалим произвођаче грађевинских материјала који су схватили да са овим ценама како су кренули не могу да буду конкурентни на тржишту. Наравно, не враћају се на ниво од пре короне и рата у Украјини, али се полако враћају на неку нормалу, што ће се одразити и на тржишту продаје и закупа", сматра Веселин Ражнатовић.
У фебруару је издато 1.786 грађевинских дозвола, за 10 одсто мање него у истом периоду прошле године, али више него у јануару, највише станова и то у Београдском округу, а најмање у Топличком.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.