Izvor: RTS, 20.Apr.2023, 08:37

Србија организује велики летњи камп за децу из дијаспоре

Дијаспора, један од најбитнијих ресурса наше земље, одавно је доказала спремност да помогне матици. Како би заједно ишли напред, сарадња је интензивирана низом акција. Министар без портфеља Ђорђе Милићевић каже за РТС да раде на опремању српских библиотека у иностранству >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и донацијама књига, на умрежавању различитих удружења, али и на организацији великог дечјег летњег кампа.
Министар Ђорђе Милићевић, који је недавно боравио у Мађарској и Румунији где се састао са српском дијаспором, истакао је да је важно радити како на економском, тако и на повезвању академске заједнице и на очувању културно-историјске баштине и језика.

У Темишвару се разговарало о покретању допунске школе српског језика, у сарадњи с Министарством просвете, при чему би се сваком ђаку прваку поклањао буквар. Разговарало се и о донацији лектира, као и опремању библиотека у дијаспори, којих има око 500.
Министар је рекао да жели да се сва српска удружења уз подршку амбасада и Министарства спољних послова окупе у Србији, да се организују панел дискусије. Циљ је да донети закључци послуже као смернице у даљем раду.
Други сегмент је да се крајем јула и почетком августа организују летњи кампови у Србији, где би се угостило до 15.000 младих – организоваће се еко камп, научно-образовани и спортски камп, окупљање културно-уметничких друштава.
Милићевић је рекао да је у Београду разговарао са 100 малишана из Хановера, који у школи говоре немачки, али код куће српски језик.
Они, каже, желе да заврше средње школе и факултете, а онда да се врате у Србију.
“Ови летњи кампови треба да им приближе Србију, да се друже са вршњацима, размењују искуства, наредни корак је да наши малишани иду у дијаспору и наставе дружење“, навео је Милићевић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.