Izvor: RTS, 19.Apr.2023, 14:50

Отворена нова зграда Биосенс института, њено језгро плива на четири јастука

Нова зграда Биосенс института свечано је отворена у Новом Саду. Европски центар изврсности имаће најсавременије лабораторије у области био и нанотехнологије у којима ће радити 250 научника, a део простора планиран je и за стартап компаније.
Зграда >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Биосенса је посебна по архитектури, али и стварима које ће се тамо развијати и производити, а реч је о "био" причама које се ослањају на ИТ, истиче директор института Владимир Црнојевић.

"Зграда је јединствени објекат у Србији, има много нових елемената, издваја се језгро зграде које плива на четири гумена јастука и апсорбује све вибрације, аутомобил ако прође зграда може да се затресе, али центар остаје непокретан, што је захтев за развој у нанотехнологији, говоримо о скали од нанометара, свака микровибрација је критична", рекао је Црнојевић.
Други проблем јесте прашина – свако зрно значи да је пропала ствар и неопходно је да то језгро буде и чиста соба, појашњава директор института.
"Честице се филтрирају помоћу специјалне конструкције где се из ње све избацује и остаје чист ваздух без икакве честице унутра", истиче Црнојевић.
У фокусу института је спој ИТ-ја и био света, а Биосенс је препознатљив по раду на пољопривреди будућности, како би се популацији обезбедило довољно хране.
"Поред тога имамо велики део истраживаача који се баве заштитом животне средине и део који је ушао у биомедицину. Све био приче које се ослањају на ИТ су нама интересантне", навео је Црнојевић.
Биосенс је добио грант од 14 милиона евра – пројекат института је био први од 170 предлога пројеката који су били поднети. Уз 20 милиона евра који су исплаћени од стране Владе урађена је инфраструктура и набављена опрема која се налази у згради.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.