Izvor: RTS, 12.Apr.2023, 21:35

Последња кишобранџијка у Србији - поправљала јапанце, а и моделе које је носио Тесла

Да ли носите своје кишобране на поправку? Знате ли, уопште некога, ко уме да их поправи? Изгледа да ћете за то морати да се потрудите, јер, показују подаци, у Србији је преостала само једна кишобранџијска радња. У Балканској улици у Београду сачекаће вас веште руке >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << једне Татјане.
Чинио јој се, каже Tатјана, да кишобране поправља од рођења. Њена мајка се тим послом бавила 50 година, па је од малена, гледала, помагала и учила. Татјана поправља и сунцобране за башту и плажу, и оне на колицима за бебе.

"Мама је почела да се бави овим 1969. године и то је било као грлом у јагоде. Ни она није мислила да ће да отвори ту радњу.  Тада су прављени кишобрани за сва времена. Да их имате и за ветар и за кишу, и да их имате и као додатак да вам лепо изгледа. Деведесетих година почиње то да се мења. Тако да кишобрани више немају челик, него метал, силикон и свашта нешто", каже Татјана.
Старије муштерије је углавном наследила од мајке, млађи желе да имају модел по жељи, а многи долазе и због рециклаже. Муштерије из целе Србије, али и из региона шаљу кишобране на поправку по пријатељима и родбини која долази у Београд.
"Мени су долазили људи из иностранства, на пример из Норвешке који имају новца да купе нови кишобрани, али кажу  - не, ја хоћу тај мој да поправљам и даље. Није у питању нека вредност новчана, већ сентиментална", каже Татјана.
И заиста, чини се да кишобране ретко носимо на поправку.
У радњи Татјане Живковић могу се купити или изнајмити необични и уникатни модели. 
Посебно је занимљив кишобран стар, чак 90 година.
Сарађују са позориштима, па се многи користе као реквизити у представама.
Кишобран који је сличан моделу који је носио и Никола Тесла Код Татјане се налази и мушки кишобран, јапански модел и она га зове "јапанац". Каже да су Јапанци на такав модел давали доживотно гаранцију.
"Један од ових је и кишобран који је јако сличан моделу који је носио и Никола Тесла. Па је из Народног музеја долазила жена која рестаурира и када су радили његове ствари, била одушевљена што је пронашла овако нешто што би било полазна тачка, мислим да је био у питању његов штап, направи у оргиналном издању", каже Татјана.
Посао није исплатив, али новац јој, каже, и није мотив.
"Ово је ипак љубав и нека носталгија уопште, и нешто што желимо да негујемо, пре свега моја породица. То је моја мама кренула и моје ћерке су првенствено биле за то да се то настави и даље и да се не губи то нешто што је све нас одржавало оволике године", каже Татјана.
Татјанина мама је и даље заштитно лице ове радње, људи је се, каже, и даље сећају и често питају за њу, па све ово, и када је тешко, каже, ипак, има смисла.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.