Izvor: RTS, 12.Apr.2023, 06:05

Украјина одлаже контраофанзиву за лето, Крим спреман

Рат у Украјини – 412. дан. Битка за Бахмут се наставља, иако руска страна тврди да контролишу 80 одсто града, Кијев то демантује. Дипломатском активношћу Украјина од савезника тражи додатна војна средства за борбу, док процурели обавештајни подаци САД указују на притисак >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << који Вашингтон врши да се све више земаља укључи у слање оружја у Украјину.
Украјини је потребно више оружја дугог домета и "мање размишљања о цурењу информација", рекао је саветник украјинског председника Михаил Подољак, алудирајући на цурење докумената из Пентагона.
Оружане снаге Украјине могле би да одложе до лета контофанзиву за ослобађање окупираних територија изјавио је за амерички "Хил" украјински премијер Денис Шмихал. Проруске власти на Криму тврде да су спремни за евентуалну украјинску контраофанзиву која је Кијев најављивао за април или мај. 
Канцеларија високог комесара УН за људска права саопштила је да је регистровано скоро 8.500 страдалих цивила у рату на територији Украјине, али и да је тај број вероватно значајно већи.
Украјински премијер денис Шмихал током посете Канади осигурао је нову војну помоћ те земље док је украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба рекао је да је добио уверавања у "гвоздену" подршку Вашингтона Кијеву током телефонског разговора са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном.
С друге стране мађарски министар спољних послова Петер Сијарто најавио је нове споразуме како би се обезбедио континуиран приступ те земље руској енергији, што је знак наставка дипломатских и трговинских веза Будимпеште са Москвом усред рата у Украјини.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.