Izvor: RTS, 10.Apr.2023, 15:43

Богатић: Термалне воде за здравље и релаксацију

Иако су геотермалне воде потенцијал Мачве, то природно добро се тек последњих година користи за грејање, а термалном водом се пуне и базени у Богатићу. Интересовања за улагање има, а док се чека реализација нових пројеката, у топлој води у Јокином Грабу одмарају >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << се гости са свих страна.
Тражили су нафту, добили су топлу воду, кажу Мачвани, из чијих се атарских канала деценијама пуши. На изворишту 78,6 степени, а под грабовима пар стотина метара даље на баба Јокиној њиви, вода у каналу идеална - упола расхлађена. Бањање у природи уз богатство бројних минерала осамдесетпетогодишњи Ђорђе не пропушта.

“85 година, најдуже долази. За мене је рај, не осећам никакву костобољу, кад дођем мало одремам пошто она опусти сваки мишић, боље се спава, од 99-те долазим кад су биле каде и дрвене степенице”, наводи Ђорђе Гарибовић, из Богатића.
Уместо дрвених сада бетонске степенице, уређен део канала и простор у хладу граба. Природни дар у плодној мачванској равници, уместо њиве – бања.
“Рекреативно, волим воду, купање овде сам нашао себе, уживање...“, каже Љубиша Радојевић, из Београда.
“Четрвта година што долазим овде, колима приватно долазим и будем по цео дан, изванредно, нисам пре четири године могао да се покренем у кревету, сад могу“, истиче Венко Симјановски, из Сремске Митровице.
Од лечења реуматских, кожних, очних обољења до мира и тишине - поводи различити за уживање у топлој води. Због купања у каналу на њиховој њиви Пршићи су зачетници бањске рекреације у Богатићу. Отворена је за Немањин први рођендан, а за пунолетсво од бабе је добио газдовање.
“Искористио сам наследство од моје прабаке Јоке, искористио сам природу. Имамо госте из целог света у току лета имамо учестале кампере из Холандије, Аустрије, Немачке”, објашњава Немања Пршић, власник "Јокин граб", Богатић.
Топла вода и природа везали су госте за Мачву, уз пријатељства и нове комшије. Лука Ђокић се прошлог лета први пут окупао у Јокином грабу, ове године зарађено у иностранству, улаже у како каже рај у природи.
“Ово је дестинација која смирује, која даје здравље човеку, то сам осетио ја на себи”, каже Лука Ђокић из Београда.
Природу овде није пореметила ни струја, уз соларне панеле и акумулаторе светла за купање има и ноћу, само је разореним атарским путевима до бањања у природи најтеже стићи.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.