Izvor: RTS, 10.Apr.2023, 06:00

Неексплодиране мине и бомбе и даље угрожавају грађане, жртвама потребна помоћ

Ни готово четврт века од последњих сукоба на територији Србије, није решен проблем неексплодираних мина и бомби. Иако се уклања још од 2002. године, касетна муниција и даље угрожава мештане Бујановца, Ужица, Тутина, а неексплодиране авионске бомбе на више од 150 локација >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << широм Србије. Помоћ је и даље потребна жртвама тих експлозивних направа.
Минско поље у Вуковару, пре више од три деценије потпуно је променило живот Милану Спасићу. Остао је без скочног зглоба и десне потколенице.

"Тад сам имао 28 година и двоје мале деце. То су сад одрасли људи, трудио сам се да што мање мислим на то, физички се то издржи", прича Спасић.
Дејан Ивановић био је на редовном служењу војног рока. У рејону карауле Кошаре нагазио је на пешадијску мину и закорачио у сасвим другачији живот.
"Да се заборави не може. Ми ампутирци имамо тај проблем, јер сваку ноћ треба да изујемо протезу, кад устајемо ми је обувамо, јавља се стално тај флешбек", каже Ивановић.
Помоћ успоравају ратови, али простора за подршку има Да би се и после више деценија помогло жртвама мина и других експлозивних направа, потребни су и време и новац.
Иако помоћ донатора успоравају ратови, пре свега онај у Украјини, простора за подршку има.
Директор Центра за разминирање Бојан Гламочлија каже да су са међународном организацијом ИТФ из Словеније покренули помоћ жртвама.
"То је изузетно значајно за нас, јер је по Отавској конвенцији једна од ставки и помоћ жртвама. До сада је једна жртва ишла на рехабилитацију и замену протезе у Словенију. Ми сада настављамо тај тренд", додаје Гламочлија.
У Србији опасност представљају и неексплодиране мине из деведесетих, али и направе из Другог, па и Првог светског рата.
Тренутно се чисти простор на коме би требало да се прави национални стадион у Сурчину. Ту су пронађене две гранате и три ручне бомбе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.