Izvor: RTS, 08.Apr.2023, 12:45

Зечевић: ЕУ интересантан партнер за Кину, без Русије Европи неопходни добри односи са Пекингом

Председник Француске Емануел Макрон и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен завршили су дводневну посету Кини. Сви у Европи су концентрисани на економску сарадњу с Кином, која, с друге стране, жели стабилност у свету како би наставила свој економски >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и технолошки развој, рекао је за РТС Слободан Зечевић из Института за европске студије.
Иако је кинески председник Си Ђинпинг са француским председником Емануелом Макроном провео више сати у разговору и две земље потписале више докумената који се тичу трговине и авијације, Немачка остаје најважнији економски партнер за Кину у Европу, рекао је за РТС Слободан Зечевић са Института за европске студије.

"Међутим, размена између Француске и Кине је око 100 милијарди евра, притом је велики дефицит Француске. Француска увози 70 милијарди робе из Кине, али је Француска врло интересантан партнер за Кину у смислу да поседује једну врсту војне и политичке, условно говорећи, самосталности и то је оно што привлачи Пекинг", објашњава Зечевић.
Ускоро се приближава 60 година од дипломатских односа Пекинга и Париза, које је успоставио генерал Де Гол 1964. године, тако да је то била прилика да се, после епидемије ковида 19 и времена када је Кина била затворена, сретну Макрон и Си.
"Економска сарадња је врло важна и када је реч о авио-индустрији. Французи, односно европски конзорцијум 'Ербас', продају више од сто авиона практично на годину и по до две Пекингу, односно кинеским авио-компанијама, и они се спремају у наредних годину дана да продају додатних 150 'Ербасових' авиона А-319 и А-320", наводи Зечевић.
Вашингтон у овом тренутку има врло оштар однос према Кини и покушава да обузда њен технолошки развој. Кина трпи технолошке санкције од САД и управо се наслућује да би могао да избије конфликт око Тајвана између САД и Кине. Тако да су позиције Вашингтона у однoсима са Кином лошије него што то има ЕУ.
"Европска унија постаје интересантaн партнер за Кину, не само зато што је Кина највећи економски партнер ЕУ у свету. Што се тиче саме Немачке, која има три пута већу размену од Француске с Кином, то је страховито важан партнер. Кина покушава да одвоји спољну политику ЕУ од Вашингтона, покушава да направи пукотину између Европљана и Американаца", истиче Зечевић.
Нису много изражене разлике између европских држава према Кини, имајући у виду економску сарадњу. Кина је страховито важан партнер, због тога је и немачки канцелар Шолц ишао у Кину.
"Немцима је страховито битан тај однос. Они су већ покварили односе с Русијом и готово су их упропастили", објашњава Зечевић.
"Пријем Фон дер Лајенове није био срдачан, Кина је сматра америчким човеком" За разлику од Шолца и Макрона, пријем председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен у Пекингу није био тако срдачан.
"Кина сматра Урсулу фон дер Лајен америчким човеком унутар ЕУ и зато је дистанца која постоји између Си Ђинпинга и Урсуле фон дер Лајен видљива физички, када погледате фотографије имате утисак да Си стоји ближе Макрону. Она је тражила да се Кина дистанцира од Русије, што Кина не прихвата. Што се тиче Француске, Кина покушава да оживи ту деголистичку политику и да укаже на то да је Француска увек имала самосталнију политику према Вашингтону у односу на друге земље", наводи Зечевић.
Када је реч о ставу Макрона и Сија против размештања нуклеарног оружја ван територија земаља које га поседују, ту свако има свој интерес. Кина жели стабилност у свету да би поспешила економску сарадњу и да би наставила свој технолошки развој.
"Што се тиче Француза, то је за њих интересантна идеја, зато што је Француска увек желела да она буде носилац европске одбране, да не буду то САД, то су опет ти обриси деголистичке политике, желела је да она буде носилац европског нуклеарног штита, да она буде главна нуклеарна сила у Европи и да нема америчких трупа на европском тлу, односно да ЕУ постане самостална, не само политички него и војни ентитет који би водио своју политику, који би имао апсолутну самосталност у односу на Вашингтон", закључио је у разговору за РТС Слободан Зечевић са Института за европске студије.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.