Izvor: RTS, 07.Apr.2023, 06:02

Да ли бисте узели књигу из књижаре, а да не платите - докле је стигла борба за ауторска права

Фотографије, музика, базе података, рецепти за нова јела - сви ти производи људског ума и креативности су интелектуална својина. На интернету се често присвајају без сагласности, а све чешће нелегалним путем. Иако прописи који штите ауторска права прате европске >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << законе, у пракси се, оцењују упућени, на епилог судских поступака чека годинама.
Да ли бисте узели књигу са полица књижаре, а да не платите? Зашто је онда за већину прихватљиво да на интернету преузме нечији текст, песму или фотографију, а да аутору не плати? Пиратерија је најчешћи облик кршења права интелектуалне својине, а свест да је то кривично дело и даље није развијена у нашој земљи.

Адвокат Драган Милић каже да се велика већина ствари које се појављују на интернету од фотографија, музике, мимова, неких текстова, постова су нечија ауторска дела и тај неко има право на то.
"Као што имамо својину над неком ствари, да ли је то бицикл и ово је само нематеријална вредност, али је подједнако је својина и важна том неком који од тога живи", истиче Милић.
Непоштовање нечије својине подлеже одговорности. Ипак, и даље није велики број аутора који потраже заштиту пред судом. Разлози вишеструки.
"Проблем са нашом праксом јесте у оптерећености судова и у поступцима који дуго трају и то је разлог зашто се аутори често одлучују да не покрећу поступак. Просечно трајање једног судског поступка за утврђење повреде ауторског права је две до три године у првом степену", каже адвокат Мина Јовановић Нинковић.
"Разговарали смо и о проблему вештачења у судском поступцима, где се на пример поставља питање да ли је одређена интектуална творевина уопште ауторско дело“, рекао је проф. др Душан В. Поповић са Правног факултета у Београду.
Борбу са нелегалним преузимањем садржаја са интернета воде готово све земље. Тренд пораста коришћења пиратских сајтова који је забележен током короне - од чак 40 одсто и даље није заустављен.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.