Izvor: RTS, 06.Apr.2023, 13:08

Полагањем венаца обележен Дан сећања на бомбардовање Београда

Министар одбране Милош Вучевић и делегација Војске Србије, као и представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Града Београда и удружења која негују традицију ослободилачких ратова Србије положили су данас венце поводом Дана сећања >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на почетак Другог светског рата у Југославији 1941, на Споменик пилотима браниоцима Београда на Земунском кеју.
Вучевић је подсетио да су пре 82 године фашистичке и нацистичке силе кукавички и подло напале нашу отаџбину.

"Клањамо се сенима оних који су били најхрабрији у тим тешким априлским данима, у Априлском рату и полажемо венце одајући признање и вечну захвалност и данашњих, али и сутрашњих генерација, храбим прилотима краљевског ратног ваздухопловства који су успели, у неравноправним условима да полете и бране небо тадашње државе, чак да задају ударце и нападе на територију фашистичких и нацистичких држава, што се десило први пут у Другом светском рату", истакао је Вучевић.
Он је нагласио да је "време које је после тога дошло некако наметнуло да заборавимо херојство наших пилота, бораца, јунака". "Данас Србија стоји усправно, не стидећи се своје историје, не стидећи се оних који су били најхрабрији међу нама.
Одајући пошту најхрабријима, међу њима свакако јесте 11 пилота који су погинули над небом Београда, не заборављамо ни све оне друге који су страдали у Априлском рату и током окупације у Другом светском рату.
Нека им је вечна слава, а нека је вечна срамота свима онима који су кукавички напали и окупирали нашу државу, а и онима који су погазили дату реч и нису бранили своју отаџбину", поручио је министар Вучевић.
Венце су положили делегација Војске Србије предвођена командантом Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-потпуковником Душком Жарковићем, представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, представници Града Београда и удружења која негују традицију ослободилачких ратова Србије.
И у Алеји страдалих на Новом гробљу у Београду је полагањем венаца одата пошта страдалима у шестоаприлском бомбардовању, а церемонију је предводио министар за рад, борачка и социјална питања Никола Селаковић.
Он је после полагања венца и традиционалне симболичне шетње током које је положио и по једну ружу на сваку плочу посвећену жртвама рекао да Други светски рат није ни могао да почне другачије за Србију него мучким бомбардовањем у рано јутро 6. априла 1941. године.
"Само тако страшан почетак могао је Србији да донесе слутњу да ће је опет задесити катастрофална страдања, и то нешто више од две године након краја ужаса Великог рата, од кога се српско становништво никада бројчано није опоравио", рекао је Селаковић.
Полагањем венаца крај Споменика пилотима браниоцима Београда обележено је 82 године од како је, бомбардовањем Београда, почео напад нацистичке Немачке на Краљевину Југославију у Другом светском рату, саопштило је Министарство одбране.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.