Izvor: RTS, 06.Apr.2023, 01:51

Нови сукоби око Ал Аксе, Хамас позвао Палестинце на мобилизацију

Сирене које означавају почетак ваздушне опасности огласиле су се недуго након лансирања два пројектила из Појаса Газе ка Израелу и нове серије сукоба израелских снага безбедности и Палестинаца у околини џамије Ал Акса и на још неколико места у Израелу. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Израелска војска је саопштила да је један од пројектила експлодирао недалеко од ограде на граници према Појасу Газе, док други није ни добацио до Израела.
Ракетни напад уследио је после нове серије сукоба израелске полиције и Палестинаца око џамије Ал Акса у Јерусалиму, што представља наставак тензија које су дан раније избиле на том значајном светом месту исламског света.
Израелска полиција је у опреми за разбијање демонстрација покушала да се пробије у џамију док су Палестинци, забарикадирани у Ал Акси, ка њима бацали разне предмете.
Само дан раније, најмање 37 Палестинаца је повређено, а неколико стотина ухапшено када је полиција покушала да их истера из џамије, оптужујући их за припремање напада на израелске вернике, који су у комплексу у којем се налази Ал Акса намеравали да прославе јеврејски празник – Пасху.
Повређена су и најмање два израелска полицајца.
Обрачун пред трећим најважнијим светилиштем у исламском свету изазвао је талас реаговања у арапском свету, па је заказан хитан састанак Арапске лиге, а оштро су протестовали Јордан, Египат, Турска, Иран и још низ држава.
Истовремено, Хамас и Исламски џихад су Палестинце позвали на отпор, што је изазвало стрепњу да ће ситуација измаћи контроли као пре две године, када је за десет дана сукоба страдало око 250 Палестинаца и 16 Израелаца.
"Десетине младих људи који су кршили закон, неко од њих маскирани, унели су петарде и камење у џамију како би реметили јавни ред и мир и скврнавили џамију", навела је израелска полиција.
Полиција тврди да су маскиране особе затвориле врата џамије, спречавајући вернике да напусте Ал Аксу, али и да су их припадници снаге реда у тим намерама осујетили.
Готово истовремено, избили су нереди око ограде на граници Израела и Појаса Газе, због којих су око места протеста распоређене додатне јединице израелске војске.
Палестински медији пак јављају да су израелске снаге брутално упале у Ал Аксу, те да су испаљујући бојеву муницију и патроне сузавца, покушали да савладају хиљаде верника који су се ту окупили у част Рамазана.
"Ал Акса је наша црвена линија и око тога нема компромиса", рекао је један од Хамасових представника за медије, Тахир ел Ноно, позивајући присталице овог покрета на хитну мобилизацију.
"Позивам вас да покажете бес у сваком палестинском граду, створите десетине тачака отпора и отворите најшири фронт народног бунта против окупације", рекао је представник Хамаса дневнику Филестин.
Истовремено, палестински верски лидери позвали су присталице да се у петак окупе на молитви како би показали отпор израелским акцијама у џамији Ал Акса. Слични позиви упућени су и Палестинцима на Западној обали.
Палестински медији јављају и да се велики број Палестинаца аутобусима запутио пут Ал Аксе, али да их у великом број зауставиле израелске снаге безбедности.
У последњих четврт века Ал Акса је била поприште оштрих сукоба полиције и муслиманских верника. У најтрагичнијем у серији догађаја, 20 Палестинаца је убијено када су 1990. године јеврејски активисти покушали да поставе камен темељац за трећи храм унутар Ал Аксе.
Брдо храма, на којем се налази Ал Акса, свето је место и за хришћане и Јевреје, јер су се ту налазили Храм краља Соломона, који су уништили Вавилонци, и храм који су са земљом сравнили Римљани у првом веку нове ере.
Израел је овај део Јерусалима освојио од Јордана током Арапско-израелског рата 1967. године и сматра га интегралним делом престонице. Ипак, израелске власти су деценијама спречавале јеврејске верске обреде на том месту како би спречиле избијање насиља.
Дозвола за одржавање дискретних обреда на ободима Ал Аксе, које су израелске власти одобравале последњих година, разгневиле су Палестинце, али и читав низ муслиманских држава, посебно откад су најрадикалнији Јевреји почели да најављују изградњу новог храма унутар овог комплекса.
Сукоби, дан први Палестински Хамас је одмах по избијању сукоба испалио салву пројектила ка Израелу, док је израелско ратно ваздухопловство бомбардовало центре за обуку ове организације.
Радио Хамас је јавио да су гађани центри за обуку у Гази и једном избегличком кампу. Од силине експлозија тресла се земља, а Палестинци тврде да су израелски тенкови испаљивали гранате на неидентификоване циљеве у Гази.
Укупно, на положаје Хамаса у три таласа испаљено је девет пројектила. Циљеви су били складишта оружја и радионице за израду пројектила, саопштила је израелска војска.
Хамас је ка Израелу испалио укупно десет пројектила, док су израелски пројектили гађани ракетама земља–ваздух, али без ефекта.
Од десет пројектила испаљених са палестинских позиција, једна је погодила фабрику у Сдероту, пет је експлодирало по пустим ливадама, док је преостале оборио противракетни систем "Ајрон доум".
У прилично хаотичну ситуацију, током дана, укључио се Исламски џихад, који је запретио ескалацијом насиља и "неизбежним сукобима у данима који долазе".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.