Izvor: RTS, 04.Apr.2023, 20:22

Тачи у Хагу не негира да је било злочина, али тврди да је моћ била у рукама локалних команданата

Уводним излагањем одбране, у Хагу је настављено суђење некадашњим лидерима тзв. ОВК, са Хашимом Тачијем на челу. Реч су данас имали браниоци Тачија и Кадрија Весељија, а сутра ће имати одбрана остале двојице оптужених – Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија. Тачи >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << не негира да су се десили бројни ратни злочини на Косову, али тврди да је сва моћ била у рукама локалних команданата седам оперативних зона, а не у његовим.
Право да се обрати пред Специјализованим већима Косова у Хагу добио је и оптужени Хашим Тачи који је поновио да није крив за злочине који му се стављају на терет и да се нада да ће бити ослобођен оптужби.

Тачи се у судници обратио после својих бранилаца. Одобрено му је пет минута, а говорио је седам. Рекао је да жали за свим жртвама рата, без обзира на њихову националност, али да није крив за злочине који му се стављају на терет.
"Када се пре 13 година појавио извештај Дика Мартија о томе да смо ОВК и ја трговали органима, затражио сам од међународне заједнице да спроведе независну истрагу. Они су ме обавестили да је Специјални суд од суштинског значаја како би се ти наводи побили. Свету је сада познато да такозвана Жута кућа никада није постојала. Очекујем да ћу бити ослобођен и осталих оптужби", рекао је Тачи.
Тачијеви браниоци су се посебно осврнули на оптужбе тужилаштва да је Тачи учествовао у удруженом злочиначком подухвату. Истичу да није имао мотив за то и да се на Косово вратио из Швајцарске као млади активиста, након убиства Адема Јашарија, те да је знао да међународна заједница не би подржала косовску независност да су чињена кривична дела.
Тачи тврди да је моћ била у рукама локалних команданата Тачи, како кажу његови браниоци, не негира да су се десили бројни ратни злочини на Косову, али тврди да је сва моћ била у рукама локалних команданата седам оперативних зона, а не у његовим.
Као пример, Тачијеви браниоци наводе притиске које је Тачи наводно трпео као главни преговарач Приштине током мировних преговора у Рамбујеу.
"Један оперативни командант зоне који се звао Реми је рекао да уколико потпишу споразуме у Рамбујеу, да ће његов авион срушити ракетом. Претње нису биле само од зонских команданата, оне су описане у књизи амбасадора Хила, који га пита зашто није потписао, а Тачи одговара да ће га убити ако потпише и врати се кући", испричао је Тачијев бранилац Грегори Кихо.
Тачијеви браниоци заступали и Готовину Тачијеви браниоци добро су познати онима који годинама прате хашка суђења, пошто су Грегори Кихо и Лука Мисетић били браниоци и хрватског генерала Анте Готовине, који је 2012. године правоснажно ослобођен пред Трибуналом.
И Кадри Весељи има познатог браниоца – Бен Емерсон је бранио Рамуша Харадинаја, који је такође ослобођен оптужби пред Трибуналом, због чега је практично онемогућено да му се сада поново суди за исте злочине.
Емерсон каже да тужилаштво неће моћи да докаже кривицу за злочине који се Весељију стављају на терет, те да нема сведока који би та дела потврдили.
Вође бивше ОВК Хашим Тачи, Кадри Весељи, Јакуп Краснићи и Реџеп Сељими изјаснили су се у понедељак да нису криви ни по једној тачки оптужнице. Осим присилног затварања, тужилаштво тврди да су оптужени одговорни за најмање 102 убиства.
Оптужница против Тачија и тројице његових ратних сарадника објављена је пре две и по године, а исто толико времена они се налазе у притвору.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.