Izvor: RTS, 21.Maj.2024, 06:05

Настављају се борбе код Харкова; Шпанија најавила нови пакет помоћи Украјини

Рат у Украјини – 817. дан. Настављене су жестоке борбе у Харковској и Луганској области. Русија тврди да је преузела контролу над насељем Бeлогоровка у области Луганска, док Украјина наводи да успешно зауставља руске снаге да уђу у то село. Шпанија је најавила да ће >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у јуну послати Украјинцима нову војну помоћ, укључујући муницију и тенкове "леопард". Председник Украјине Володимир Зеленски, међутим, није задовољан брзином испорука помоћи западних савезника.
Борбе се настављају у Харковској области код места Старице и Волчанска, док руска војска најактивније напада на Покровском правцу, тврди украјински Генералштаб.
Украјински званичници, такође, навели су да и даље контролишу око 60 одсто територије пограничног Волчанска, као и да напади на тај град не престају.
Са друге стране, руски званични тврде да су заузели насеље Бeлогоровка у Луганској области, док је украјинска војска саопштила да успешно одбија нападе код тог места.
Председник Украјине Володимир Зеленски, истовремено, изјавио је да је западним савезницима потребно "превише времена" да донесу одлуке о војној подршци Украјине, истичући да свака одлука касни за око годину дана.
Амерички секретар за одбрану Лојд Остин, у међувремену, рекао је да ће снаге Кремља у наредном периоду покушати да створе тампон-зону дуж украјинске границе, али да ће Украјина имати сталан прилив помоћи од САД, што ће променити ситуацију на ратишту.
За то време, шпанска министарка одбране Маргарита Роблес најавила је да ће њена земља у јуну послати нови пакет војне помоћи Украјини, укључујући тенкове "леопард" и муницију.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.